«Ми повинні бути обережними», – у посольстві США пояснили, чому літають ночувати до Польщі 

1559893044_0_331_3052_2048_1920x0_80_0_0_0fffa0c47e38ec6c07fadacf2025542f

США засуджують спробу Росії узурпувати частину суверенної території України, оголосивши визнання самопроголошених ДНР та ЛНР.

США засуджують спробу Росії узурпувати частину суверенної території України, оголосивши визнання самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

Це у Львові, у вівторок, 22 лютого, заявила тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін.

Вона нагадала, що таке рішення Росії означає повну відмову від зобов'язань, які вона на себе взяла за Мінськими угодами, а також її дії повністю протирічать зобов'язанням щодо дипломатії, які вона на себе взяла.

«Ми усі вчора чули промову Путіна. Його обурливі заяви, які він зробив про Україну та український народ були абсолютно відірваними від реальності і показували його схиблені погляди, які відповідають не лідеру світового рівня, а найгіршим авторитарним лідером Європи. Україну була заснована українським народом. І вона пишається багатою і красивою культурою. І ця культура та почуття єдності тільки зміцнилося після того як Україна змогла скинути ярмо Радянського Союзу», – йдеться у заяві посольства США щодо агресивних дій РФ проти України, які процитувала Квін.

І додала, що дії російського президента Володимира Путіна загрожують не лише Україні, а й світовому порядку. «Це порядок, який підтримував мир та стабільність з часів Другої світової війни», – уточнила вона.

Водночас працівники усіх дипломатичних установ США в Україні сьогодні ночували у Польщі. Як пояснив державний секретар США Ентоні Блінкен, це робиться з міркувань безпеки. Дипломати відтепер переходять на такий режим роботи — ночівля за кордоном і повернення в Україну для надання екстрених консульських послуг та продовжувати свою дипломатичну роботу.

На запитання журналістів, скільки ще дипломати їздитимуть ночувати до Польщі, Квін відповіла, що є щонайменше три причини бути їм обережними.

«Насамперед мій обов'язок як тимчасово повіреної — це забезпечити безпеку своєму персоналу і для цього у нас є кілька причин. По-перше, президент Путін продовжив накопичення військ на кордоні. Друге — агресивні військові дії на Донбасі. І третє —  це промова Путіна, яку ми вчора почули, і думаю, ми всі можемо погодитися, що це не була промова розсудливої людини, тому ми повинні бути обережними і ми будемо їздити на ніч у Польщу, проте вдень повертатимемося в Україну», – сказала вона.

Нагадаємо, посольство США в Україні заявило про переїзд до Львова ще у січні через ймовірну загрозу вторгнення російських військ в Україну. Там пояснили, що в Україні продовжать працювати лише ключові співробітники, перебування яких є обов'язковим, щоби забезпечити належне виконання завдань, включно із тимчасово повіреною у справах США Крісітною Квін.

Увечері 21 лютого на заклик Держдуми РФ та ватажків Д/ЛНР — Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника, які приїхали до Москви, щоб підписати указ — російський президент Володимир Путін визнав самопроголошені республіки «незалежними». Після цього доручив ввести російські війська на Донбас із метою «підтримки миру».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: