Санкції США проти Росії: два крупних банки та 42 компанії

Байден
фото з відкритих джерел

Міністерство фінансів США опублікувало перелік російських банків та пов’язаних із ними бізнес-структур, проти яких введено санкції.

Також оголошено прізвища членів родин російських урядовців, які також підпадають під обмеження США, введені за російську агресію в Україні.

Список підсанкційних об’єктів був опублікований сьогодні на сайті Мінфіну США.

Зокрема, в документі сказано, що санкції введені у відповідь на рішення президента РФ Володимира Путіна визнати фейкові утворення «Л/ДНР» «незалежними» державами та ввести війська в ці регіони. Обмеження були запроваджені проти  двох великих російських державних фінансових установ: «Банк розвитку та зовнішньоекономічної діяльності «Внешэкономбанк» (ВЭБ) і Публічне акціонерне товариство «Промсвязьбанк» (ПСБ). Також під санкції потрапили 42 компанії, пов’язані з цими банками.

Таке рішення пояснюється тим, що банк ВЭБ, який входить в п’ятірку найбільших фінустанов Росії, має вирішальне значення для спроможності Росії залучати кошти. А ПСБ ( 8-ме місце) має вирішальне значення для російського оборонного сектору.

«Промсвязьбанк» обслуговує майже 70% російських контрактів на оборону та надає банківські та персональні позики російським військовим. Накладання санкцій на цей банк розкриває схему російського уряду щодо мінімізації ризику санкцій через незаконну діяльність ПСБ з ухилення від санкцій», – йдеться у заяві Мінфіну США.

У свою чергу, ВЄБ згідно заяви, займає унікальну роль у фінансовій системі Росії як банк, що  обслуговує російський суверенний борг, супроводжує експортні операції  та є джерелом фінансування інвестиційних проектів з кредитним портфелем понад 20 мільярдів доларів.

«ВЄБ фінансує національний економічний розвиток Росії, включаючи масштабні проекти з розвитку внутрішньої інфраструктури та інших галузей, які мають вирішальне значення для отримання російського доходу», - йдеться у заяві.

Згідно з документом, санкції гарантують, що ВЭБ і ПСБ більше не зможуть вести бізнес у Сполучених Штатах і будуть відрізані від фінансової системи США. Усі активи під юрисдикцією США будуть негайно заморожені, а фізичним і юридичним особам США заборонено вести бізнес з цими установами.

Також США ввели санкції проти компаній та установ, повязаних із «Промсвязьбанком» та «Внешэкономбанком». Зокрема, під обмеження потрапили 25 компаній, пов’язаних із ВЭБ та 17 компаній, пов’язаних із ПСБ. Серед них - Промінвестбанк, розташований в Україні.

Нагадаємо, президент США Джо Байден, коментуючи запровадження санкцій, наголосив, що «Росія просто «відкусила» шмат української території, назвавши це рішенням про визнання республік на Донбасі. Це початок вторгнення Росії до України».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: