Це кінець Європі, — Зеленський відреагував на захоплення ЗАЕС

прес

Вибух за найбільшій атомній станції Європи — Запорізькій АЕС у Енергодарі — завдасть світові у шість разів більшого удару, ніж Чорнобильська катастрофа.

Окупанти захопили об'єкт серед ночі і тепер мають намір шантажувати Україну і всю Європу, повідомив президент України Володимир Зеленський у терміновому відеозверненні вдосвіта четвертого березня.

«Європа має прокинутись. Просто зараз горить найбільша АЕС. Російські танки розстрілюють атомні блоки. Це танки, обладнані тепловізорами. Тобто вони знають, куди стріляти, вони до цього готувались.

Звертаюсь до всіх українців, до всіх європейців, до всіх людей, хто знає слово Чорнобиль. Хто знає скільки жертв приніс вибух на атомній станції: це була глобальна катастрофа. З її наслідками боролися сотні тисяч людей, евакуювали десятки тисяч мешканців. Росія хоче це повторити і вже повторю, але у шість разів більше», - сказав він.

Окупанти обстріляли енергоблоки Запорізької АЕС (відео) Оновлено

Він закликав європейців виходити на мітинги, доносити своїй владі про реальну загрозу, інакше — буде занадто пізно.

«Європейці, прокиньтесь, будь ласка. Говоріть своїм політикам: російські війська обстрілюють атомну станцію в Україні — Запорізьку АЕС у місті Енергодар. Там шість енергоблоків. У ЧАЕС вибухнув тільки один. Кричіть своїм політикам. Україна - це 15 енергоблоків. Якщо буде вибух - це кінець всім. Кінець Європі. Це евакуація ЄС. Тільки негайні дії Європи можуть зупинити російські війська. Не допустіть загибелі країни від катастрофи на атомній станції», - закликав Зеленський.

Він повідомив, що провів телефонні розмови зі світовими лідерами щодо масштабної загрози людству.

«Ми попереджаємо: жодна держава, окрім РФ, не обстрілювала атомні енергоблоки. Це вперше в історії: держава-теторист вдалася і до ядерного. Російські пропагандисти погрожували засипати світ ядерним попелем. І це не загроза: тепер це реальність. І ми не знаємо, чим закінчиться пожежа на станції, чи буде вибуху», - сказав президент.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: