Режисера Лавренчука, якого затримали російські спецслужби, звільнили (документ)

219681_48_big
Євген Лавренчук. Фото: Гордон.нет

Українського режисера Євгена Лавренчука, якого на запит росії затримали у грудні торік в аеропорту Неаполя, випустили. У справі поставили крапку.

Про це 25 березня заявила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

«​​Суд Неаполя виніс остаточне рішення щодо звільнення Євгена, визнавши звинувачення проти нього за сторони рф сфабрикованими, а мотиви переслідування – політичними», - йдеться в повідомленні, додавши, що рішення є результатом звернення Нацполіції України до Інтерполу щодо зловживання рф відомостями в інформаційній системі останнього відомства.

Звернення ініціювала Денісова.

Відомості про режисера, які оброблялись в обліках Інтерполу за запитом Національного центрального бюро Інтерполу у рф, були видалені через невідповідність положенням однієї зі стетей,статті, згідно з якою суворо заборонено здійснювати будь-яке втручання або діяльність політичного, військового, релігійного або расового характеру.

Нагадуємо, 15 грудня український режисер вилетів із Тель-Авіва до Львова, де він мав проводити вечір пам'яті режисера Романа Віктока. У Євгена була запланована пересадка в Неаполі. Його затримали 17 січня в Італії на запит російської сторони про екстрадицію. Відтоді митець перебуває у слідчому ізоляторі в Неаполі. У рішенні суду за липень 2020 року йдеться, що режисера звинувачують у фінансових зловживаннях у Росії вісім років тому. Тоді він працював на посаді художнього керівника «Польського театру в Москві».

Режисер отримує підтримку з боку Консульства України в Італії та адвоката, який намагається запобігти його екстрадиції до Росії.

Євген Лавренчук — український, польський театральний режисер, педагог. Співзасновник (2002) і художній керівник «Польського театру в Москві» (до 2014) та «Школи акторської майстерності та режисури». Головний режисер Одеського національного академічного театру опери та балету (2018—2021). Ректор «Першої української школи театру і кіно» (2018). Поставив більше 30-ти вистав. Лавреат міжнародних конкурсів і фестивалів в Європі. Здійснює постановки, а також веде активну педагогічну діяльність в Україні, Польщі, Німеччині, Литві та Ізраїлі. Автор методики викладання акторської майстерності та режисури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: