Перша битва за Донецький аеропорт: як це було

ДАП
Фото з відкритих джерел.

Сьогодні, 26 травня, 8 років тому відбувся перший бій за Донецький аеропорт

Бої за Донецьке летовище стали найзапеклішими у російсько-українській війні на Сході. Вони були приводом для написання численних книг та зйомок фільмів про подвиги українських «кіборгів».

Понад 242 дні українські військові, добровольці, медики й волонтери протистояли навалі російських окупантів.

17 квітня 2014 року російські найманці вперше безуспішно намагалися захопити аеропорт, тоді його захищали бійці 95-ої ОДШБр та 3-го окремого полку спецпризначення. Тоді до летовища прибуло від 70 до 200 проросійських активістів та вивішали на вході прапор «ДНР», але аеропорт так і залишився під українським контролем.

А вже 6 травня Донецький міжнародний аеропорт припинив всі польоти через небезпеку.

Донецький аеропорт до війни.

Наші військові охороняли аеропорт зі всіх довколишніх поселень. Загалом до оборони було залучено близько 20 військових формувань.

До 26 травня на летовищі знаходились лише дуже обмежені сили ЗСУ, тільки 79 військових, зокрема підрозділ зі складу 3-го Кіровоградського полку спецпризначення — 64 військовослужбовці, зенітно-артилерійський взвод зі складу 25-ої повітряно-десантної бригади — 15 чоловік. Після прибуття підкріплення, яке десантувалося вже під час бою на вертольотах, українські сили були збільшені до близько 130 осіб: це були група 140-го Центру сил спеціальних операцій, група 10-го загону ГУР МО, група десантників 95-ої аеромобільної бригади і група спецпризначенців НГУ полку «Ягуар».

Щоби не зганьбитися, російські пропагандисти заявляли, що в аеропорту знаходилось 2 тисячі бійців ЗСУ, з якими довелося битися «мужнім» 220 загарбникам з російської сторони. Сили ворога ж складалися з групи «Іскра», а також підрозділу чеченських вояків із загонів Кадирова. Ці формування були посилені підрозділами батальйону «Восток», який тоді формувався з місцевих колабораціоністів.

Читайте також: Війна наздоганяє людей і після того, як вони повертаються звідти, – письменниця Ірина Вовк.

Близько 3-ої ночі до ДАПу зайшло 80 добре озброєних диверсантів із загону «Іскра», яких туди провів начальник СБУ у Донецькій області Олександр Головура. За багатьма даними він був завербований російськими спецслужбами ще до війни та саме він здав бойовикам новий термінал Донецького аеропорту, адже під його керівництвом українським військовим було заборонено заходити до щойнозбудованого терміналу та брати його під охорону під приводом, щоб не заважати пасажирам.

Донецький аеропорт після численних боїв.

Тоді ж до аеропорту зайшов Олександр Ходаковський, агент спецслужб рф, який на той час був «прем’єром» «ДНР». Саме він висував українському командуванню ультиматуми про виведення з ДАПу ЗСУ.

Українські військові відповіли, що не виведуть особовий склад і техніку раніше, ніж поки аеропорт не покинуть цивільні та персонал аеропорту — останній рейс з аеропорту відлітав о 7:00 ранку.

До ранку ЗСУ змогли встановити дві зенітні установки Зу-23-2 на злітній смузі перед Новим терміналом. Російські війська теж не відставали, вони почали облаштовувати вогневі позиції на даху будівлі.

Після того, як цивільні покинули аеропорт, близько 11 ранку, розпочався перший бій за Донецький міжнародний аеропорт.

На підмогу українським військовим прилетіли вертольоти Мі-24 та Мі-8, з яких десантувалося підкріплення.

ЗСУ отримали наказ відкривати вогонь, якщо ворог намагатиметься збити гвинтокрили, адже до цього під Слов’янськом росіяни збили українські бойові гелікоптери.

Ворог зовсім не очікував того, що зробила українська сторона. Тодішній начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко дав наказ нанести авіаудар по новому терміналу ДАПу, росіяни були впевнені, що Україна не прийме такого рішення.

Диспетчерська вежа ДАПу.

Авіація та артилерія спричинили паніку серед бойовиків і ті почали відступати. Після цього вони зробили запит на вивезення поранених та трупів, коли на летовище прибула машина швидкої допомоги, з неї вийшли люди у військовій формі, які вони ховали під медичними халатами та почали розвантажувати ящики з боєприпасами. Українська сторона відкрила вогонь на ураження.

Близько 17:00 почався дощ і інтенсивність бою стихла. На той час проросійські сили практично покинули новий термінал, і почалася його зачистка.

У цьому бої Україна не втратила жодного свого бійця, за даними Генерального штабу, 3 військовослужбовці дістали поранення.

За словами російського пропагандиста Олександра Бородая, загальні втрати у бою 26 травня становили приблизно 100 осіб. Серед загиблих у бою 26 травня, було ідентифіковано 33 громадян РФ. 15 бойовиків лишилися на полі бою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: