Багато запитань – мало відповідей: шоста річниця Грибовицької трагедії

00040
Фото з архіву.

Сьогодні, 30 травня, минає 6 років з дня грибовицької трагедії, коли під тоннами сміття загинули троє рятувальників і працівників ЛКП «Збиранка».

Як це було

Напередодні, 28 травня 2016 року, на сміттєзвалищі у Грибовичах, яке функціонувало з 1956-го, виникла пожежа. Кілька діб поспіль рятувальні підрозділи намагалися приборкати вогонь. Токсичний дим поширився на багато кілометрів. 29 травня місцеві мешканці перекрили дорогу сміттєвозам, які продовжували везти сміття зі Львова.

30 травня пожежу вдалося загасити. Але коли рятувальники збирали своє спорядження, стався зсув. Тонни сміття накрили начальника ДПРП-48 з охорони Рави-Руської капітана служби цивільного захисту Юрія Рудого, начальника караулу ДПРЧ-17 з охорони Жовкви старшого лейтенанта служби цивільного захисту Андрія Вненкевича, пожежника ДПРЧ-17 з охорони Жовкви сержанта служби цивільного захисту Богдана Юнка, а також інженера-еколога ЛКП «Збиранка» Олександра Бутіна.

Рятувальні роботи розпочалися негайно, але надії знайти когось вцілілого було вкрай мало. Тіла виявили наступного дня, 31 травня. Перше – о 15.25, рівно за добу після зсуву. Тіло ж еколога Олександра Бутіна не знайшли понині. Сміттєзвалище стало його останнім пристанищем. 2017 року Личаківський районний суд оголосив чоловіка померлим.

Причиною пожежі назвали незадовільний технічний стан полігону, який не відповідав вимогам нормативних документів, зокрема не здійснювалася дегазація, а також сміття не перешаровувалося. Версія про навмисний підпал, на якій наполягав міський голова Львова Андрій Садовий, не підтвердилася.

Через загибель людей були відкриті два кримінальні провадження, а на лаві підсудних опинилися четверо людей: про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 236 та ч.2 ст. 367 КК України, оголосили трьом посадовим особам Львівського комунального підприємства «Збиранка» – тодішньому директору Богдану Горбалю, заступнику Борисові Плашенку та директору полігона ТПВ Олександрові Купричу.

Натомість за невжиття заходів щодо контролю за діяльністю Львівського комунального підприємства «Збиранка» було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, керівнику Управління житлового господарства Львівської міської ради Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Юрію Гольцю.

Справа колишніх працівників ЛКП «Збиранка» зависла у повітрі через повторні експертизи і її досі розглядає Жовківський районний суд. Натомість експосадовця міської ради Гольця Галицький районний суд у грудні 2020 року виправдав.

Наслідки

Трагедія 2016 року призвела до того, що Грибовицьке сміттєзвалище, куди щодня вивозили по 600-650 тонн сміття зі Львова, Жовківського району та частково з Кам’янка-Бузького, Пустомитівського, Городоцького та Яворівського, таки закрили. Але не обійшлося без наслідків – область накрила сміттєва криза. Львів потопав у тоннах сміття. Полігони відмовлялися приймати відходи з міста. У різних куточках України почали виявляти нібито львівське сміття, через що було відкрито низку кримінальних проваджень.  

21 квітня 2017 року Львівська ОДА, Львівська облрада, Львівська міськрада та органи місцевого самоврядування області підписали спеціальний дворічний меморандум, згідно з яким сміття з міста мали приймати сміттєзвалища у районах. Таким чином намагалися вирішити питання відходів.

Далі продовжувало гостро стояти питання з будівництвом сміттєпереробного заводу та рекультивацією Грибовицького сміттєзвалища. У липні 2017 року Львівська міськрада підписала з ЄБРР угоду на 30 мільйонів євро, з яких грантових 10 мільйонів євро були для рекультивації, а 20 мільйонів євро – кредит під мінімальні відсотки для побудови заводу.

У вересні міський голова Андрій Садовий повідомив, що за два роки місто матиме сміттєпереробне підприємство. Потім такі ж обіцянки мер давав у грудні 2017-го, у серпні 2019-го, знову у грудні 2019-го, двічі – 2020-го… І ось у жовтні 2020 року стає відомо, що переможцем міжнародного тендеру став нідерландсько-литовський консорціум WTT-Axis, який збудував кілька подібних заводів у Європі, зокрема у Великобританії, Італії та Литві.

Але знову щось пішло не так і у березні 2021 року стало відомо, що завод будуватиме вже не WTT-Axis, а поляки – компанія Control Process S.A. Підприємство мало б запрацювати до серпня 2023 року.

Щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, то її здійснює турецька компанія «J/V GOKSIN INSAAT — HAYAT GROUP». Технічна рекультивація триває з осені 2020 року, завершення планують влітку 2022 року.

Чи будуть втілене обіцяне? Хтозна. Тепер на заваді, крім сум’єктивних причин, може стати війна…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: