Бракує навіть фізрозчинів: на тимчасово окупованих територіях - дефіцит ліків, росіяни блокують поставки

ліки6

На тимчасово окупованих територіях України спостерігається великий дефіцит медикаментів: туди неможливо доставити ліків, оскільки росіяни блокують будь-які гуманітарні коридори.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко в етері всеукраїнського телемарафону у вівторок, 31 травня.

Як цитує його УП, у багатьох лікарнях у тимчасово контрольованих окупантами населених пунктах навіть бракує фізрозчинів. Натомість поки немає суттєвих проблем із лікарськими препаратами для пацієнтів із онкологією чи діалізних хворих: їх доставили у медзаклади із суттєвим запасом.

Очільник МОЗУ говорить, що тепер окупанти відкривають вогонь по волонтерах, які намагаються привезти необхідні ліки на окуповані території. Ідеться зокрема про Херсонщину.

«Там обстрілюють і волонтерів, які допомагають міністерству завозити медичні препарати. На жаль, були і  летальні випадки. Тому, ризикувати людьми ми не можемо, і волонтери також не погоджуються» – розповів Ляшко.

До слова, напередодні про загибель чверть сотні жителів Високопілля заявила ексомбудсменка з прав людини Людмила Денісова. Люди померли через відсутність необхідних ліків. У селищі багато інсулінозалежних, онкохворих, людей із захворюванням щитовидної залози.

На Херсонщині також майже всі аптеки припинили роботу через неможливість здійснення поставок, а невелика кількість фармецевтичних закладів, які поки працюють, підвищили ціни на препарати у три-п'ять разів.

Ляшко говорить: нині МОЗ комунікує із Червоним Хрестом та ВООЗ, аби змусити російську сторону зробити все, щоб захистити цивільне населення під час війни. Нагадує про відповідну конвенцію.

«У ній чітко говориться, що окупаційний режим зобов'язаний забезпечити медикаментами заклади охорони здоров'я, адже вони повинні виконувати свої функції, незалежно від того, що відбувається», – каже міністр.

І додає, що нині 235 українських лікарень продовжують працювати, незважаючи на російську окупацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: