Як зростатимуть ціни в найближчі місяці, - прогноз Нацбанку

У квітні 2022 року зростання споживчих цін прискорилося до 16,4% у річному вимірі. І ця тенденція збережеться в найближчі місяці.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби НБУ.

Уточнюється, що, незважаючи на поступове відновлення економіки, тенденція прискорення інфляції зберігатиметься найближчими місяцями. Це загрожуватиме погіршенням інфляційних очікувань та перетіканням гривневих заощаджень в іноземну валюту.

Нацбанк має намір реагувати, щоб стримувати інфляцію, зокрема за необхідності підвищувати-знижувати відсоткову ставку.

"Водночас повернення НБУ до активної процентної політики дозволить запобігти цим негативним тенденціям", - зазначили НБУ.

Причини інфляції

Інфляцію стимулюють порушені війною виробництва та логістика. Високі світові ціни на енергоносії також залишаються вагомим проінфляційним фактором і тиснуть на споживчу інфляцію як прямо, так і побічно через зростання виробничих витрат підприємств.

Рекордних рівнів досягають показники інфляції у світі, зокрема у країнах єврозони та у США – понад 8% у річному вимірі. Це також підживлює зростання цін на внутрішньому ринку.

За даними НБУ, деяке відновлення економічної активності, поступове налагодження логістики, нарощування пропозиції як внутрішніми виробниками, так і імпортерами гальмували прискорення інфляції. Порівняно низький попит та надлишок сільськогосподарської сировини також стримували зростання цін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: