У Варшаві презентують польсько-український архівний проєкт дитячих малюнків «Мамо, я не хочу війни»

4

Державний архів Польщі та український проєкт «Мамо, я бачу війну» в липні у Варшаві презентують спільну виставку дитячих малюнків.

Про це сьогодні повідомили співорганізатори події на спільному брифінгу у Варшаві. Польсько-український архівний проєкт представить малюнки польських дітей свідків Другої світової війни й німецької окупації 1939-1945 років та сучасні малюнки українських дітей, які стали жертвами російського вторгнення в Україну у 2022 році. 

«Очима дітей війна виглядає однаково. Ми бачимо велику схожість у психоемоційному стані дітей, які створювали малюнки під час різних воєн. Вони малюють танки, літаки, що скидають бомби й вибухи. Малюють поранених і загиблих, свої зруйновані будинки, себе і рідних. Але окрім пережитого жаху та болю в малюнках є віра, любов та надія на щасливе майбутнє. Презентуючи виставку «Мамо, я не хочу війни» у липні в Варшаві ми прагнемо аби світ побачив війну очима дітей і зрозумів їх емоції. Адже це важкі емоції, яких не заслуговують діти в жодній з країн світу», – прокоментував генеральний директор Державного архіву Павел Петржик.

Впродовж більше як двох місяців команда проєкту «Мамо, я бачу війну» займається збором дитячих малюнків про війну в Україні, аби перетворити їх у найбільший у світі маніфест-колаж, який назавжди збереже у цифровому просторі кожну дитячу історію та пережиту емоцію. 

«В спільному проєкті з Державним польським архівом ми поєднаємо малюнки українських та польських дітей, які стали свідками жорстоких військових дій. Це все історія наших країн та наших людей, яку дуже важливо зберегти для майбутніх поколінь. Від початку проєкту ми зібрали найбільшу у світі колекцію дитячих малюнків про війну – понад 12 тисяч робіт і збір продовжується»,зазначив співініціатор проєкту «Мамо, я бачу війну» Данило Цьвок.

Команда проєкту «Мамо, я бачу війну» створить з дитячих малюнків про війну в Україні найцінніший у світі маніфест-колаж. А кошти, виручені від його продажу на цифровому NFT- аукціоні передадуть у фонд допомоги дітям, що постраждали від війни.

Збір дитячих малюнків продовжується. Ознайомитися з дитячими роботами можна на офіційних майданчиках проєкту: сайт, Facebook, Telegram, Instagram.

Проєкт «Мамо, я бачу війну»  реалізують ГО «Лабораторія первинного розміщення токенів. Україна», Український фонд стартапів, агенція публічних комунікацій Perfect PR, компанія GroundStorm media, компанія TA Ventures, ГО «Меморіал імені Василя Стуса», Навчально-науковий інститут права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: