Івана Купала: цікаві факти про Іоана Хрестителя

39_main

У ніч з 6 на 7 липня в Україні святкують свято, яке нам залишилось від пращурів, але було пізніше християнізоване — Івана Купала.

 Коріння свята язичницьке, але коли святковий день змістився на понад два тижні (раніше святкувалося 24 червня), він збігся з християнським Різдвом Іоанна Хрестителя й набув нового сенсу. Також змінилася назва — з «Купала», свято перетворилося на «Івана Купала».

Саме святкування в своїй суті пов'язане з давньослов'янською вірою та має магічний характер — ритуальні очищення вогнем, ворожіння, гадання, ігри. В часи після Хрещення Русі старі звичаї стали тісно пов'язаними з християнською подією, свято набуло нового змісту.

Купальські обряди та ігри дуже різноманітні, якщо враховувати усі територіальні відмінності. У загальних рисах обряд проходить в такій послідовності: ставиться купальське деревце, навколо якого водять танки і співають пісні; розпалюється вогнище, через яке потім стрибають; розривають деревце; топлять у воді або спалюють опудало (Марену, Купайла); пускають вінки у воду; водять танки і співають усю ніч. Найважливішими є дві групи дій: приготування і розпалювання вогнища та ігри навколо нього; обряди і ворожба біля води.

У віддалені історичні часи купальські обряди вважалися магічними, а купальські вогні — жертовними і водночас очищувальними. Напередодні Купайла чоловіки та жінки йшли у ліси, на болота, де збирали зілля, копали корені, після чого готували з них ритуальні напої. Потім розпочиналося насичене танцями і піснями нічне гуляння. Плели також вінки, квітчалися зеленню, ставили опудала, які теж вбирали в одяг і зелень.

Іоан Хреститель: цікаві факти

  1. Ми звемо святого Іоана Предтечею, тому що він передував Ісусу Христу. Хрестителем – бо хрестив Спасителя в Йордані.
  2. Він один з найшанованіший святих. Вшануванню його пам’яті присвячені сім святкових дат у церковному календарі.
  3. Поява на світ Іоана Хрестителя стала для його батьків даром Божим, адже в похилому віці з Божого Промислу відбулося зачаття і народження Предтечі. Іоан Предтеча народився на шість місяців раніше за Спасителя.
  4. Різдво Іоана Хрестителя – унікальне свято, бо зазвичай християни вшановують не день земного народження святих, а день їхнього упокоєння (народження для вічності). Лише три народження вшановуються Святою Церквою: Різдво Христове, Різдво Пресвятої Богородиці та Різдво Іоана Предтечі.
  5. Про пророка Іоана Предтечу згадують всі чотири євангелісти.
  6. Іоан Предтеча вважається останнім старозавітним пророком, його народження та служіння були провіщені ще в Старому Завіті.
  7. Земне життя великого пророка скінчилося мученицьки – йому відтяли голову за сміливість і правдолюбство, за викривання гріхів царя Ірода та його родини.
  8. На іконах Іоан Хреститель зображається з крилами, як ангел. Така ікона має символічний зміст. У Біблії Іоанна Хрестителя порівнюють з ангелом. У старозавітній книзі пророка Малахії міститься таке пророцтво: «Ось, Я посилаю Ангела Мого, і він приготує дорогу передо Мною…» (Мал 3:1). У Новому Завіті воно співвідноситься з особою Іоанна Предтечі (Мф 3:1–12; Мк 1:1–8; Лк 3:1–17). У святоотцівських тлумаченнях аскетичне життя пророка сприймається як прообраз чернечого подвигу і як подоба непорочного життя.
  9. Лейтмотивом проповіді Іоанна Предтечі було покаяння. Після довгих років аскетичного життя в пустелі пророк прийшов на річку Йордан, в якій юдеї традиційно робили релігійні обмивання. Тут він став говорити народу про покаяння та хрещення на відпущення гріхів і хрестити людей у ​​водах. Це не було Таїнством Хрещення, яким ми його знаємо зараз, але було його прообразом. «Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне» – закликав Іоан Предтеча у своїй проповіді.
  10. Пресвята Діва Марія та мати Предтечі (праведна Єлизавета) були двоюрідними сестрами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: