Убивства в Оленівці: «Червоний Хрест» не гарантував безпеку українських захисників, які виходили із «Азовсталі»

630_360_1659105980-402

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста заявили, що не могли гарантувати безпеку українських військових, які виходили з заводу «Азовсталь», і «заздалегідь пояснили це сторонам».

Про це йдеться в заяві організації, оприлюдненій у середу, третього серпня.

«Ми не гарантували безпеку військовополонених, які потрапили в руки ворога, тому що це не в наших силах. Ми заздалегідь прояснили це сторонам. Сторони конфлікту зобов’язані забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та громадської цікавості, а також від наслідків військових дій. Тільки сторони конфлікту можуть остаточно гарантувати безпеку військовополонених», — заявили в МКЧХ.

Там додають, що були «нейтральним посередником» задля безпечного виходу військових з «Азовсталі» у координації зі сторонами конфлікту.

Після загибелі українських полонених в Оленівці Червоний Хрест запросив доступ до колонії та місць, де лікують постраждалих або куди могли перевезти тіла. МКЧХ також запропонував підтримати евакуацію поранених та безплатно передати медикаменти, однак рф не відповіла досі на жодну із пропозицій.

У Червоному Хресті розповіли, що відвідували Оленівку один раз, у травні, щоб доставити цистерни з водою. Але тоді вони не мали доступу до військовополонених, яких утримували.

Нагадуємо, рф завдала удару по колонії в тимчасово окупованій Оленівці 29 липня задля звинувачення України у воєнних злочинах, а також, щоб приховати тортури над полоненими та розстріли, які чинили за наказами окупаційної адміністрації та командування на тимчасово окупованій території Донецької області.

У колонії окупанти утримували зокрема захисників Маріуполя, серед яких — бійці полку Азов. ООН та Червоний Хрест мали гарантувати їхню безпеку.

Російські пропагандистські ЗМІ заявляли, що загинули щонайменше 53 українські полонені військовослужбовці. Наступного дня в міноборони рф опублікували список 42 загиблих, в Україні заявили, що поки що не отримували ці дані. За даними Офісу генерального прокурора, внаслідок російського теракту загинули близько 40 осіб і 130 отримали поранення.

рф не планувала обмінювати полонених бійців полку «Азов», яких утримували в колонії в Оленівці, та навмисно замінувала її, аби приховати факти тортур і знущань над військовополоненими, заявили 3 серпня в українській воєнній розвідці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: