Захоплення рашистами атомної станції в Енергодарі: чим загрожує відключення ЗАЕС

nazaporozhskojaesproshlispetsialnyeucheniyafotoe1631794569445

Увага світу прикута до найбільшої атомної електростанції у Європі – ЗАЕС, яку російські окупанти захопили 4 березня. Сьогодні вони погрожують від’єднати її від української енергосистеми.

«Як ви знаєте, ми замінували усі важливі об'єкти Запорізької атомної станції. І ми не приховуємо цього від ворога. Ми їх попередили. Ворог знає, що станція буде або російською, або нічиєю. Ми готові до наслідків цього кроку. І ви, воїни-визволителі, маєте розуміти, що іншого в нас немає. І якщо буде найжорсткіший наказ – ми маємо виконати його з честю!» –  сказав начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту зс рф генерал-майор Валерій Васильєв.

Раніше, 6 серпня, російські окупанти ракетами обстріляли Енергодар, влучили по майданчику ЗАЕС, поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

Три «прильоти» по майданчику були зафіксовані в обід 5 серпня. Про це повідомив міський голова тимчасово окупованого Енергодара Дмитро Орлов у Телеграм-каналі.

«Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

Незважаючи на провокації рашистів, ЗАЕС продовжує працювати і видавати потужність в енергосистему України через лінії, які працюють. Згідно із їхньою пропускною спроможністю, було ухвалене рішення щодо розвантаження та відключення від мережі одного із працюючих енергоблоків Запорізької атомної станції.

Викидів та скидів радіоактивних речовин не зафіксовано», – повідомив міський голова.

Натомість в американський Інститут дослідження війни (ISW) вважають заяву російського генерала брехливою.

ISW пише, що незалежно від походження (або існування) повідомлення Васильєва ненадійне. Воно є непрямим і не претендує на те, щоби бути офіційною заявою чи заявою, зробленою на офіційному новинному чи урядовому веб-сайті рф.

«Ймовірне спотворення інформації відволікає від дуже реальних ризиків мілітаризації росією Запорізької АЕС, які можуть включати мінування станції і майже напевно включають небезпечне зберігання військової зброї поблизу ядерних реакторів і сховищ ядерних відходів», – йдеться у повідомленні Інституту.

Але цілком очевидним залишається той факт, що росія продовжує посилювати ядерний шантаж.

«Запорізька АЕС виробляє третину української електричної енергії. В основному лінії електропередач ідуть на Правобережну Україну. Можливостей видавати потужність на території, що окуповані рашистами, немає. Тому росіяни вдаються до будь-яких дій, щоб позбавити Україну цієї електроенергії. Зокрема відбувається систематичне руйнування ліній електропередач (ЛЕП)», – каже старший співробітник Інституту вугільних енерготехнологій НАН України Олексій Косячков.

Науковець наголошує, що внаслідок бойових дій економіка України зазнала великих втрат.

«Електроенергія в тих обсягах, які були до війни, просто не потрібна. Водночас взимку споживання струму зростає. Тому вибуття потужностей ЗАЕС буде мати наслідки для неокупованих територій. В той же час, Україна під’єднана до енергосистеми Європи, і може відбуватися перетік потужностей між Європою та Україною.

Ще одним фактором, що може мати негативні наслідки, є сховище ядерних відходів (ССВЯП), що є на території ЗАЕС. Якщо АЕС стане на нуль, то системи охолодження ХОЯТ будуть у небезпеці. Насамперед треба забезпечити аварійну безпеку на станції, що може відбутися лише через звільнення Енергодара від окупантів. В іншому випадку доведеться домовлятися з окупаційною владою про експлуатацію ЗАЕС, що буде використано для примушення виконання вимог росії щодо України», – каже Олексій Косячков.

Керівник паливно-енергетичного напрямку в ГО «Екодія» Олексій Пасюк вважає, що у випадку повної зупинки ЗАЕС Україна зможе компенсувати втрати електроенергії.

«Раніше один блок АЕС виробляв 4% від енергоспоживання. Але енергоспоживання падало після повномасштабного вторгнення, відповідно, один блок вже виробляв 5-6%. Останнім часом працювали три блоки. Тобто електроенергія, вироблена на АЕС, становила приблизно 60% від загального енергоспоживання. Йдеться про 10 енергоблоків, оскільки всі блоки одночасно практично ніколи не працювали. Після захоплення росіянами Запорізької АЕС вони фактично контролюю виробництво електроенергії і персонал. Тобто без ЗАЕС Україна втратить десь 10% виробництва електроенергії», – каже Олексій Пасюк.

І додає, що у принципі Україна може компенсувати втрати цих потужностей, зокрема за рахунок інших АЕС.

«Так само не на повну потужність працюють теплові електростанції через намагання зберегти вугілля на зиму. Це було б проблематично, але не критично. Плюс є певні обмеження по мережах. Тому що для передачі електроенергії з однієї частини України в іншу треба мати відповідно пропускну потужність. Кілька років тому до Запорізької АЕС підвели ще одну лінію, яка йшла на Херсон. А до того ЗАЕС не могла видавати всю електроенергію в мережу. Тому власне ніколи не працювали шість блоків», – наголошує експерт.

Водночас припинення роботи ЗАЕС означає, що відбудеться втрата електроенергії насамперед на території, окупованій росією.

«Тому це малоймовірно, доки вони контролюють певні території. Вони це можуть зробити коли будуть відступати, бо тоді стоятиме завдання створювати хаос. А зараз їм треба контролювати ситуацію», – продовжує Олексій Пасюк.

Він зазначає, що точиться ще одна дискусія: ЗАЕС хочуть переключити на подачу електроенергії у Крим.

«Теоретично це можливо, але не у форматі, коли одна станція на це спрямована, тому що немає прямої лінії передачі електроенергії на Крим. ЗАЕС підключена до української мережі. Тому можна відключити частину загальної мережі з іншими електростанціями, тобто регіон. Наприклад, Запорізьку ТЕС, Каховську ГЕС тощо на вузлах, які контролює Укренерго. Мабуть, росія має такі плани, але як швидко їх можна реалізувати і в якій формі, важко зараз прогнозувати. Адже мапа об’єктів не збігається з мапою окупованих територій.

Крім того, наразі не зрозуміло, навіщо це росії було потрібно. Останнім часом ми не чули інформації про нестачу електроенергії в Криму. Відповідно, переключення ЗАЕС на Крим означає відключення інших потужностей в росії», – пояснив експерт.

Крім енергетичної безпеки, є інший бік медалі – загроза радіаційного забруднення.

Щодо радіаційної небезпеки, то сам факт перебування російських військ на ЗАЕС є порушенням протоколу Женевської конвенції про атаку на небезпечні об’єкти. Є кілька рішень МАГАТЕ з цього приводу. Але росія систематично порушує міжнародні домовленості. Тому очікувати вирішення ситуації марно. Крім того, ми бачимо накопичення боєприпасів безпосередньо на блоках – це збільшує ризик вибуху, який може спровокувати аварію зі сплавом реактора. Йдеться про аварію, яка була, наприклад, в Чорнобилі чи на Фукусімі. Коли реактор перегрівається і паливо всередині починає плавитися, відбувається руйнування реактора і викид радіоактивних матеріалів у повітря», – розповідає Олексій Пасюк.

За словами експерта, може статися й аварія менших масштабів, оскільки на ЗАЕС зберігається відпрацьоване паливо. Це бетонний майданчик, де стоять бетонні контейнери з відпрацьованим паливом. Якщо вони будуть пошкоджені, відбудеться локальне радіаційне забруднення території.

«Є ще один сценарій розвитку подій – коли АЕС залишається без електропостачання. АЕС залежні від постійного охолодження. Ядерне паливо виробляє тепло, і завдання – постійно його охолоджувати. Якщо нема енергопостачання – це означає зупинку охолодження енергореактора і він починає плавитися через перегрів. Також відбувається викид водню, тобто розгерметизація . На такий випадок на станції є дизельні генератори , є акумулятори, але це питання днів, доки не втрачається можливість охолоджувати реактор і тоді вже йдеться про аварію, як на Фукусімі», – резюмував експерт.

Нагадаємо, 4 березня 2022 року найбільшу атомну електростанцію Європи після важких боїв на вулицях Енергодара захопили російські окупанти. Станом на 14 березня на Запорізьку АЕС прибули 11 представників Росатому, з метою заволодінням технологіями.

Напередодні російські окупанти підірвали частину боєприпасів на майданчику Запорізької АЕС біля руїн навчально-тренувального центру та енергоблоку №1.

29 червня Міжнародне агентство з атомної енергії перестало дистанційно отримувати дані із систем гарантій, встановлених на Запорізькій атомній електростанції, яку захопили російські окупанти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: