HIMARS немають жодного стосунку до ударів по колонії в Оленівці, - розслідування

630_360_1659105980-402

російська версія вибуху в Оленівській в’язниці, внаслідок якого загинули українські військовополонені, сфабрикована: HIMARS до цього не має жодного стосунку.

Про це свідчить розслідування медіакомпанії CNN, оприлюднене 11 серпня.

Журналісти проаналізували відеокадри та фотографії з місця події, супутникові знімки до і після нападу, а також долучили до роботи експертів-криміналістів та фахівців зі зброї.

«Експерти, з якими консультувалася CNN, відкидають можливість удару HIMARS по Оленівці, але не можуть сказати точно, як саме було вбито й поранено таку кількість полонених… Однак більшість ознак вказують на інтенсивний вогонь, хоча, за словами кількох свідків, не було чути звуків наближення ракети», - сказано в повідомленні.

Для порівняння, CNN опублікував супутникові знімки того, що залишилося від складу в Новій Каховці. Удар по цьому складу був завданий HIMARS, згідно з повідомленнями як Києва, так і москви.

Також CNN наводить супутникові знімки тюремного барака в Оленівці до та після пожежі. На знімку після пожежі видно, що вирви, як після удару HIMARS, немає, а територія навколо барака не постраждала, що у випадку удару РСЗВ було б неможливо.

Вранці 29 липня лише через кілька годин після вбивства понад 50 українських військовополонених російський пропагандист на місці подій показав по телебаченню нібито залишки американської ракети HIMARS.

Це був «початок повномасштабного наступу російських ЗМІ з меседжем настільки ж цинічним, як і жорстоким», зазначає CNN. Згідно з московською версією подій, Україна вбила своїх власних солдатів ударом HIMARS, бо нібито не хотіла, аби вони зізнавалися у воєнних злочинах, і щоб відбити в інших бажання здаватися в полон.

Нагадуємо, рф завдала удару по колонії в тимчасово окупованій Оленівці 29 липня задля звинувачення України у воєнних злочинах, а також, щоб приховати тортури над полоненими та розстріли, які чинили за наказами окупаційної адміністрації та командування на тимчасово окупованій території Донецької області.

У колонії окупанти утримували зокрема захисників Маріуполя, серед яких — бійці полку Азов. ООН та Червоний Хрест мали гарантувати їхню безпеку.

Російські пропагандистські ЗМІ заявляли, що загинули щонайменше 53 українські полонені військовослужбовці. Наступного дня в міноборони рф опублікували список 42 загиблих, в Україні заявили, що поки що не отримували ці дані. За даними Офісу генерального прокурора, внаслідок російського теракту загинули близько 40 осіб і 130 отримали поранення.

рф не планувала обмінювати полонених бійців полку «Азов», яких утримували в колонії в Оленівці, та навмисно замінувала її, аби приховати факти тортур і знущань над військовополоненими, заявили 3 серпня в українській воєнній розвідці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: