Те, що ЗСУ б'є по позиціях росіян у Криму, ймовірно, є частиною українського контрнаступу, - ISW

f6496c0a-7203-41f2-92ac-74c243d4f1c6

Атаки українських захисників у тимчасово окупованому Криму, ймовірно, є частиною контрнаступу для відновлення контролю над західним берегом Дніпра, адже ворожі ланцюги постачання на півострові безпосередньо підтримують сили окупантів на материковій Україні, зокрема у Херсонській області.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), оприлюдненому 15 серпня.

За даними аналітиків, націлювання на російські наземні канали зв'язку та матеріально-технічне забезпечення у Криму узгоджуються з українськими контрнаступальними зусиллями.

У межах контрнаступу Україна також націлена на мости через Дніпро, щоб підірвати постачання зброї, техніки та російських солдатів на Херсонщину. Результатом таких українських зусиль має стати послаблення здатності росіян захищати себе від контратак ЗСУ на західному березі Дніпра, зазначають в Інституті.

Тим паче Україна офіційно не взяла на себе відповідальність за вибухи у Криму, які пролунали на території тимчасово окупованому півострові 9 та 16 серпня.

Такі удари не порушує зобов'язань країни перед західними партнерами, які проти того, щоби їхню зброю використовували для ударів по території рф, бо Крим - суверенна територія України. Відтак українські підрозділи можуть застосовувати силу для відновлення контролю над всією територією країни, зокрема над тими, які росія окупувала 2014 року.

Нагадуємо, вранці 16 серпня на території російської військової частини в районі Джанкоя сталася серія вибухів. У російському міноборони кажуть, що причиною стало випадкове загорання. Звідти почали евакуйовувати людей. У ЗСУ прокоментували ситуацію: справа в тому, що ворог просто нехтує правилами протипожежної безпеки, заявили в українській армії.

За даними СтратКому ЗСУ, на території аеродрому російські окупанти зберігали близько 50 одиниць своєї техніки.

Пізніше цього ж дня нові вибухи зафіксували під Севастополем. Цього разу клуби диму пробиваються над авіабазою у Гвардійському Сімферопольського району. Журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв заявив, що на авіабаз розміщувалися щонайменше 12 літаків Су-24М, а також 12 - Су-25М. Саме цей аеродором належав до складу військово-морського флоту рф.

Напередодні, у вівторок, 9 серпня, у тимчасово окупованому росією Криму пролунали вибухи поблизу військового аеродрома у Новофедорівці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: