До львівського волонтера та мовознавця прийшли із обшуком

13579844_531308123735839_951948745_o
Святослав Літинський

Вранці у четвер, восьмого вересня, правоохоронці прийшли з обшуком до львівського мознавця, громадського активіста та волонтера Святослава Літинського.

Про це він повідомив на сторінці у соцмережі.

З його слів, спершу йому сказали, що прийшли з повісткою, а коли відчинив – показали ухвалу про обшук. 

«О, поліція таки прочитала, як посадити волонтерів. В мене обшук», - написав він, додавши у коментарях, що викликав адвоката.

ІА Дивись.info зв'язалась із волонтером, який повідомив, що обшуки у йому помешканні проводились із працесуальними порушеннями. Він каже, що його дружині не дали ознайомитись із ухвалою суду про обшук перед його початком.

Окрім цього, правохоронці нехотіли чекати на приїзд адвоката,

«Моя дружина почала писати свої зауваження до процесу обшуку... Але приїхала швидка, лікар сказав, що потрібно її оглянути», - розповів волонтер.

Тим часом львівський депутат Ігор Зінкевич повідомив, що з обшуком прийшли київські правоохоронці.

«Є справа, де Святослав фігурує як людина, яка пов’язана з продажем автомобілів, призначених як гуманітарний вантаж. На цей час проведено обшук. Вилучено 15 тисяч гривень, які, можливо, дотичні до цієї справи. Які подальші дії – невідомо, але вважаю, що час уже говорити з владою усім волонтерам, які займаються купівлею авто для війська. Ми чудово знаємо, що поліція чомусь не дуже займається тими, хто зловживає і заробляє, а займаються тими людьми, які добросовісно допомагають ЗСУ. Ми запитували слідчого з Києва ,чи він знає, хто такий Літинський і скільки він зробив для армії, відповіді не було. І в цьому найбільша біда», - написав він.

Реакція влади

Очільник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький підтвердив, що цією справою займаються поліція Києва та співробітники Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України.

«Львівська ОВА на стороні правди та справедливості. Розслідування має бути об’єктивним. Волонтери щодня роблять великий вклад у стійкість України», - написав він.

Міський голова Львова Андрій Садовий також відреагував на обшуки у помешканнях волонтерів. Порадив правоохоронцям звернути увагу на власників російського бізнесу в місті, а не благодійниками.

«Тепер виглядає, що кількість росіян, яких позбавили заробітку в Україні менша за волонтерів, яких намагаються притягнути до кримінальної відповідальності», - прокоментував він, прикріпивши таблиці із назвами підприємств, якими курують із країни-агресорки.

Мер каже, що пів країни нині стали волонтерами: це люди, які жертвують власним часом, коштами, а часто - й життям, щоб доставити авто на фронт.

«Давайте випалювати ворога з нашої землі, а не знищувати інститут волонтерства, який є таким важливим для всіх нас у цей складний час», - пише Садовий.

На обшуки у львівського волонтера відреагував також президент України Володимир Зеленський.

Він закликав надати йому інформацію щодо несправедливих звинувачень волонтерів у незаконній діяльності, сказав глава держави на пресконференції цього ж дня, цитує Суспільне.

«Україна — держава європейська й демократична. Кожна людина тут, попри війну, має жити за законом. Для нас дуже важливо, що після 24 лютого вся наша держава об'єдналася. І дуже важливо поважати роботу і волонтерів, і правоохоронних органів, які з першого дня війни гинули», — сказав керманич України, відповідаючи на питання медійників.

Хто такий Святослав Літинський

Львів'янин є відомим захисником української мови. З 2012 року, використовуючи юридичні інструменти, він бореться за українську мову з транснаціональним корпораціями, українським урядом та міністерствами. Серед його здобутків понад пів сотні судових справ, угоди та рішення на користь української мови, а також десятки компаній, які після позовів Святослава серйозно задумались про права споживачів.

Він першим отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки, а також виборов у іноземних компаній необхідність маркувати побутову та електронну техніку українською мовою.

2020 року Літинський був одним із кандидатів на посаду мовного омбудсмена.

Раніше ІА Дивись.info писала про здобутки мовознавця. Розмови можна прочитати тут і тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: