На порозі опалювального сезону, або Чи подорожчають тарифи та скільки боргів нарахували у «Львівгазі»

газ

Під час дії воєнного стану в Україні діє мораторій на підняття цін за комунальні послуги, у тому числі - доставку природного газу. Водночас з-поміж понад 800 тисяч абонентів, яких обслуговує АТ «Львівгаз», є достатньо боргів.

Детальніше про це, - розповідає ІА Дивись.info.

Компанія нині забезпечує подачу газу для 860 тисяч абонентів на Львівщині. Найбільше послугою користуються саме населення. Ідеться про 55% від загальної потужності газорозподільчої мережі, яка в регіоні становить 25 тисяч кілометрів газопроводів, повідомив технічний директор «Львівгазу» Олександр Ганжа.

Нині компанії боргують значні суми. Ідеться про майже 370 мільйонів гривень, зазначає комерційний директор АТ Олег Вінцюк.

«Найбільша заборгованість є у комунальної теплоенергетики. Розрахувались лише 55%. У львівських тепловиків заборгованість складає понад 90% від загальних невиплат комунальної теплоенергетики усього регіону», - уточнив спікер.

Каже, що оплата споживачів за розподіл природного газу по категоріях населення зменшилась, якщо порівнювати із торішніми показниками. Є споживачі, які платили минулого року, однак теперішнього, 2022-го, перестали розраховуватись за розподіл. А це необхідно задля забезпечення нормального обслуговування мережі, до чого безпосередньо належить й ліквідація аварійних ситуацій тощо, розповів Олег Вінцюк.

Техдиректор підприємства водночас закликав споживачів вчасно платити за газ, бо від цього залежатиме підготовка і проходження майбутнього опалювального сезону. Ганжа додає, що з коштів споживачів формують зарплатню тепловикам, а також витрачають їх на необхідні матеріали тощо.

Як відбувається розрахунок?

На основі обсягів споживання природного газу з 1 жовтня 2021 по 30 вересня 2022 рік визначають річну потужність по кожному із споживачів, пояснює Вінцюк.

«Це стосується непобутових (промисловість) та побутових (населення) споживачів. Нині ми маємо повідомити споживачів про обсяг спожитого природнього газу за газовий рік і ту вартість, яку споживач платитиме у наступному календерному році, згідно із використанням торік», - розповів комерційний директор «Львівгазу».

Оплата здійснюється рівномірними частками впродовж року. Для прикладу, Олег Вінцюк подає формулу: якщо використано 1200 м. куб. Це ділиться на 12 місяців. 100 м. куб множать на тариф з розподілу природнього газу і таким чином визначається місячна частка до оплати кожного споживача.

Тариф нині для АТ «Львівгазу», встановлений Нацкомісією регулювання електроенергетики, є на рівні 1.69 грн за м. куб. без ПДВ. Важливо, що з початку нинішнього року вартість залишається незмінною у тому числі через дію мораторію на підняття цін за комунальні послуги.

Його ввели синхронно із початком воєнного стану через повномашстабне російське вторгнення.

Олександр Ганжа зазначає, що відстрочка діятиме ще пів року після закінчення бойових дій в країні.

Скільки нагріватимуть батареї?

Тим часом на Львівщині триває підготовка до опалювального сезону. Тепло до помешкань подадуть у разі, якщо середньодобова температура повітря впродовж трьох днів становитиме 8 і менше градусів із позначкою «+».

У Міністерстві розвитку громад і територій напередодні прогнозували старт опалювального сезону після 15 жовтня.

У обласній військовій адміністрації звітують, що регіон на завершальному етапі у підготовці до опалювального сезону: перевіряють резерв труб і котлів та усувають аварійні ситуації.

Прийдешня зима буде важкою, адже існують ризики пошкодження російськими ударами стратегічних об'єктів, від яких залежатиме тепло- та електропостачання. Є також затверджений комплексний план, у якому передбачили алгоритм дій у разі ушкоджень об'єктів зокрема теплоенергетики й водопостачання, водовідведення, електропостачання та газопостачання.

Фахівці зробили резерв труб різних діаметрів, мобільних електростанцій, бензинових генераторів, дизпалива та бензину. На теплопостачальних підприємствах області в резервах є котли.

До слова, цього року батареї вмикатимуть щонайменше до 18 градусів. В окремих регіонах у будинках вмикатимуть 16 градусів. У Кабміні робитимуть це задля економії.

Тим не менш українців закликають готуватись до зими. Просять запастись принаймі теплими ковдрами та одягом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: