Експерти пояснили, чому путін оголосив про закінчення "часткової мобілізації"

_127066732_tass_55279187

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що оголошення про закінчення "часткової мобілізації" в росії було зроблене для того, щоб звільнити бюрократичну пропускну здатність для звичайного осіннього призову і створити умови кращої підготовки для осінніх призовників.

Про це 14 жовтня написав в оперативному аналізі американський Інститут вивчення війни (ISW).

російський президент владімір путін оголосив, що "часткова мобілізація" закінчиться "приблизно через два тижні" – у той час, коли має розпочатися відтермінований осінній призов.

14 жовтня путін заявив журналістам, що "нічого додаткового не планується" і що "часткова мобілізація майже завершена".

путін оголосив, що з 220 000 осіб, які були мобілізовані після його наказу від 21 вересня, 35 000 вже перебувають у російських військових частинах, а 16 000 уже перебувають у частинах, які "виконують бойові завдання".

Президент рф також окреслив підготовку, яку нібито проходять ці мобілізовані сили. : 5-10 днів "первинної підготовки", 5-15 днів навчання з бойовими частинами, "потім наступний етап – вже безпосередньо у військах, які беруть участь у бойових діях".

За даними інституту, навіть 10 днів навчання, яке можуть отримати мобілізовані, швидше за все, не складаються з фактичної бойової підготовки.

Багато майбутніх інструкторів і офіцерів, ймовірно, були поранені або вбиті в Україні ще до початку мобілізації. російські навчальні полігони також, ймовірно, неукомплектовані.

ISW із посиланням на заяву речника Ради національної безпеки Білого дому Джона Кірбі повідомляє, що, незважаючи на суперечливі заяви про посилення підготовчого режиму в Білорусі, немає ознак того, що білоруські війська готуються ввести Україну.

Як пише сайт Гордон, 21 вересня президент росії володимир путін оголосив, що підписав указ про часткову мобілізацію в росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. Міністр оборони рф сергій шойгу уточнив, що призвати мають приблизно  300 тис. осіб. Водночас росЗМІ писали, що під призов може потрапити 1,2 млн осіб.

шойгу та путін стверджували, що мобілізують лише резервістів (тобто громадян, що пройшли строкову службу або навчання на військовій кафедрі у виші), які мають військово-облікову спеціальність та бойовий досвід. Однак в указі цього не задокументовано, і навіть місцева влада у рф визнає, що мобілізує і "громадян, яких не мають призивати".

За даними шойгу, станом на 4 жовтня російську армію вже поповнило понад 200 тис. мобілізованих. У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України зазначили, що шойгу завищив цифру. Водночас, за даними Forbes, із 21 вересня до 4 жовтня приблизно 700 тис. людей втекли із рф, рятуючись від мобілізації.

Мобілізовані росіяни заявляють, що їх скеровують на фронт за кілька днів після мобілізації без будь-якої підготовки. Перші мобілізовані окупанти вже здалися в полон в Україні. Генштаб ЗСУ 5 жовтня зазначив, що в окупантів виникають проблеми з матеріальним забезпеченням під час проведення мобілізації у РФ.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наголосив, що жодні заяви військово-політичного керівництва країни-агресора росії не вплинуть на готовність України виборювати свою свободу. "Ми знищимо всіх, хто зі зброєю прийде на нашу землю", – заявив він.

За даними Генштабу ЗСУ, російські окупанти із 24 лютого до 12 жовтня втратили в Україні 64 300 військових убитими.

Читайте також: США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $725 млн

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: