Іранські дрони-камікадзе атакують Україну: наскільки небезпечні та як вберегтися

AD6EF155-A4A3-4125-A094-4810EE774405

Упродовж останніх кількох тижнів Україна потерпає від атак іранських дронів-камікадзе. Окупанти завдають ударів з безпілотників майже по всій території України.

Нещодавно стало відомо, що росія перекидає іранські дрони до білорусі. А військові експерти зазначають, що іранські «шахіди» можуть бути небезпечнішими навіть за крилаті ракети.

Чи так це, з‘ясовувала ІА Дивись.info.

Масштабна атака іранськими «шахідами» сталася і сьогодні вранці, 17 жовтня. Ворожі дрони атакували Київщину. Вибухи пролунали у середмісті столиці - у Шевченківському районі. Внаслідок атаки постраждала не лише критична інфраструктура, але й житловий будинок. Станом на зараз відомо про чотирьох загиблих.

Згодом мер столиці Віталій Кличко поділився фото уламків одного з дронів-камікадзе. 

Фото: Віталій Кличко

Загалом внаслідок атаки іранські «шахіди» нанесли також значних збитків ЗСУ і цивільній інфраструктурі. 

Президент України Володимир Зеленський у своєму звернені 11 жовтня на саміті G-7 заявив, що росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе Shahed.

Натомість за інформацією The New York Times, москва могла отримати від Тегерана 300 безпілотників.

«Шахед-136» або «Герань-2»  – це дрон-камікадзе, який наразі найбільше використовується російськими військовими на війні в Україні. Саме цим типом була здійснена сьогоднішня ранкова атака на Київщину. 

Перевага ворога у використанні іранських дронів полягає в тому, що вони прості у технічному використанні. Їхня головна мета - уражати заданий за координатами об'єкт.

Наскільки небезпечні «шахіди»

Найчастіше «дрони-камікадзе» росіяни використовують саме вночі. Адже тоді їх погано чути та видно.  

Військовий оглядач Констянтин Машовець зазначає, що найбільша шкода від іранських безпілотників полягає в тому, що росіяни атакують дронами-камікадзе комплексно, використовуючи їх у великій кількості. Та разом з «шахідами» запускають крилаті ракети. 

«За таких умов збивати дрони дуже важко, точніше майже неможливо. Вони діють на висоті та не керуються в процесі польоту. Тому ППО можуть вразити їх лише при своєчасному виявленні. В дрона є така особливість, що перед тим, як влучити, він скидає швидкість та виходить на пряму траєкторію - в цей момент його можна збивати», - зазначає військовий експерт.

Голова української асоціації власників зброї Георгій Учайкін вважає, що із системними проблемами треба боротися теж системно. 

«Всі ці розмови про те, що треба гатити по дронах з напівавтоматичних карабінів, які є у деяких власників зброї – це маячня. Залежно від траєкторії польоту та калібру куля може завдати великої шкоди, яку потім доблесні правопохоронні органи із радістю повісять на власника зброї. Про те, що дрон має бути саме знищений у повітрі, а не пошкоджений, сподіваюсь, пояснювати не треба, адже від зміни його траєкторії змінюється лише місце його падіння», - пояснює він.

На думку Учайкіна, повинні бути підготовлені та розташовані у визначених місцях розрахунки, які мають на озброєні автоматичні, можливо спарені, на станинах кулемети калібру 7.62, ПЗРК «Ігла», «Stinger», які цілодобово чатують на появу ворожих дронів. 

«Про зв’язок, біноклі, прилади нічного бачення, тепловізори і решту необхідних для цілодобового повноцінного функціонування речей навіть не кажу – це має бути зрозуміло», - додає наш співрозмовник

Також він зазначає, що ці розрахунки треба готувати, бо досвід стрільби по рухомих повітряних цілях трошки відрізняється від полювання на качок, тож тут треба витратити час на підготовку.

Станом на 6 жовтня, за даними Генштабу, росія вже застосувала проти України 86 дронів Shahed-136, 60% із яких були знищені.

Під небезпекою західні регіони 

Українська розвідка 8 жовтня повідомила, що росія перекидає до білорусі іранські дрони. Це означає, що під небезпеку потрапляють усі західні регіони України. 

«Іранські безпілотники, за даними білоруських джерел, доставлені на аеродром «Лунінець». Йдеться про щонайменше 20 дронів-камікадзе «Шахід-136» та пункти управління до них», - повідомили у розвідці.

У ЗСУ додали, що не виключено, що вже найближчим часом іранські дрони атакуватимуть західні або центральні регіони України. 

Іранські ворожі дрони анонсували ще в середині липня. Згодом з’явилася інформація про те, що домовлятися про постачання безпілотників до Тегерана їздив особисто російський диктатор путін. 

Військовий експерт Михайло Жирахов зазначає, що зараз росіяни сконцентрувалися на столичній регіон, де організовують цілеспрямовані атаки. Утім, в росії все ще залишається достатня кількість дронів, щоб атакувати захід України. 

Відповідь України Ірану 

Після масованих атаках іранськими дронами українська сторона мовчати не стала. У заяві МЗС йдеться, що у відповідь Україна позбавила посла Ірану акредитації і скоротила кількість дипломатів в іранському посольстві. 

Також упродовж останніх кількох місяців Україна збила вже понад десяток іранських безпілотників, якими росія намагається атакувати Україну. 

«У відповідь на такий недружній акт українська сторона ухвалила рішення позбавити посла Ірану в Україні акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу посольства Ірану в Києві», - йдеться в заяві.

Посол Ірану і так не присутній в Україні, тому фактично йому буде закритий в'їзд на майбутнє.

Сьогодні після атаки дронами Київщини офіційний представник МЗС Ірану Насер Канаані під час щотижневої пресконференції заявив, що Тегеран не передав росії безпілотники для війні проти України. 

Військовий оглядач Констянтин Машовець стверджує, що безпілотники, якими росіяни вже упродовж місяця атакують Україну, є нічими іншими як іранськими. 

«Ці дрони виробляються Іраном і використовуються російськими військовими під назвою «Герань-2», - додав він. 

Що робити при зустрічі з дроном 

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій пояснили, як розпізнати БПЛА та вберегтися від цієї зброї.

«Чималої шкоди об’єктам нашої критичної інфраструктури завдають ворожі ударні безпілотні літальні апарати (БПЛА). Значну небезпеку вони становлять і для цивільних: дрони-камікадзе можуть нести кілька десятків кілограмів вибухівки та при влучанні створюють потужну ударну хвилю», – йдеться у повідомленні.

Двигун дрона-камікадзе гучний. При наближенні у повітрі чутно звук, схожий на роботу двигуна мопеда чи бензопили.

  • Почувши подібний звук, намагайтесь потрапити у спеціально обладнане укриття. Користуйтесь підвалами, цокольними поверхами будинків, підземними паркінгами, переходами або дотримуйтесь правила «двох стін».
  • Не залишайтесь в транспорті, вийдіть та відбіжіть подалі від дороги. І там знайдіть можливе укриття.
  • Намагайтеся обирати місця для укриття подалі від військових стратегічних об’єктів та адміністративних установ.
  • Не ховайтесь у під’їздах, під арками на сходових майданчиках, у підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій тощо.
  • Повідомляйте на лінію 102 будь-яку інформацію щодо БПЛА ворога, а в разі їх падіння – вказуйте місцерозташування.
  • Не наближайтеся до місця падіння збитого дрона, не чіпайте уламки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: