Ринок нерухомості у Львові: як змінився під час війни

новобуждва

У перші місяці повномасштабного вторгнення ціни на оренду та купівлю квартир у Львові досягнули свого піку. Через те, що попит став у рази перевищувати пропозицію, знайти житло за довоєнною вартістю стало майже неможливо.

Користуючись цим, чимало недобросовісних власників почали підвищувати ціни до захмарних. Сьогодні, попри значний спад, ситуація на ринку нерухомості у місті досі залишається непередбачуваною.

Що змінилося, дослідила ІА Дивись.info.

Агент з нерухомості Олена Соловйова розповідає, що сьогодні ринок нерухомості у Львові змінюється та трансформується під нові обставини, однак досі залишається нестабільним.

«Якщо говорити про першу фазу війни, коли багато людей зі сходу та центральної України були змушені покинути свої домівки і знайти помешкання у західних регіонах, то попит перевищував пропозицію. Сьогодні маємо ситуацію протилежну – пропозиція перевищує попит. Здебільшого, це пов’язано з тим, що багато людей повернулися до своїх домівок, а навчальні заклади переходять в онлайн-режим. Важливе значення тут має і курс валюти», - розповідає рієлторка.

Навіть за умов спаду попиту ринок нерухомості у Львові досі змінює амплітуду. Все через масовані обстріли агресора по всій території країни. Рієлторка зазначає, що після активних ракетних ударів спостерігається підвищений попит на пошук та притік нових мешканців у Львові.

«Зараз більшість людей, які не є місцевими, орендують квартиру приблизно на три місяці, тому що планують повернутися та хочуть перечекати у Львові масовані обстріли. Зокрема йдеться про людей середнього віку. Натомість молодь, у якої ще немає власної нерухомості, відповідно немає чіткої прив’язки до місця проживання, залишається на більш довгий термін. Це приблизно від шести місяців до року. Зазначу, що 90% моїх клієнтів – це вимушені переселенці. Тоді, як місцеві мешканці Львова орієнтуються на довготривалу оренду від 1 року, якщо знаходять помешкання, яке відповідає їхнім вимогам», - розповідає агент з нерухомості.

Нині на ринку нерухомості у Львові вже практично немає спекуляційних цін, як в перші місяці війни, коли недобросовісні власники збільшували оренду у 2-3 рази. Ринок вирівнявся, як і в довоєнний час, якщо оцінювати вартість житла в доларах. Утім, якщо переводити в гривні, то ціни досі залишаються захмарними. Що свідчить про те, що ситуація на ринку нерухомості найближчим часом залежатиме від курсу долара.

«Ціна на оренду залежить насамперед від локації. Однак важливим є і позиція самих власників. Багато з них вже починають фіксувати ціну в гривнях, що, на мою думку, є хорошою тенденцією. Так середня ринкова ціна на 1 кімнату і кухню-студію в новобудові зараз коливається в межах 400$. Тоді як за 2 кімнати доведеться віддати від 600$ і 3 кімнати від 800$. Це вже залежить від ремонту та класу самого житлового комплексу, серед яких комфорт, бізнес чи преміум», - зазначає рієлторка.

Агент з нерухомості прогнозує, що ціни на оренду взимку не зростатимуть, на відміну від комунальних послуг. Власники, які не прислухаються до порад експертів і ставлять ціну вище ринкової, здають своє майно дуже довго і зрештою таки знижують вартість.

«Найзапитуванішим районом для оренди та купівлі квартири залишається Шевченківський. Особливо на нього звертає увагу молодь. Далі ідуть Франківський та Галицькі райони. Зокрема я спостерігаю таку градацію. Багато з тих, хто приїжджають до Львова вперше, питають порад у рієлторів, бо не знають міста взагалі. а на його вивчення немає часу, тому прислуховуються до наших порад», - підсумовує агент з нерухомості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: