Україна отримала ще понад два мільйони доз вакцини проти коронавірусу: Львівщині дістанеться - понад 29 тисяч

311607144_494407829380105_6495273117688865648_n
Фото: МОЗ

Україна отримала ще 2,3 млн доз вакцини проти коронавірусу від Pfizer. Препарати доставив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Їх розвезуть по регіонах.

Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я України 28 жовтня.

Пояснюють, що ці дози надав уряд США у межах ініціативи COVAX, що спрямована на забезпечення рівного доступу до вакцин.

Наприкінці жовтня та на початку листопада у 23 регіони розвезуть понад 332 тисячі доз. У Київ надійде більш ніж 31 тисяча доз, у Львівську область — понад 29 тисяч, у Полтавську — понад 23 тисячі, Харківську, Одеські та Київську — приблизно 20 тисяч.

Вакцина призначена як для первинної вакцинації (перша й друга доза), так і для бустерних щеплень (першого й другого).

Що це за вакцина

Це інноваційна вакцина на платформі мРНК, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Вакцина дозволена для екстреного використання для осіб від 12 років Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Її застосовують у США, Великій Британії, Канаді, ЄС, а загалом у майже 100 країнах світу.

  • Ефективність проти так званого «дикого» варіанту вірусу SARS-CoV-2, який вперше виявили в Вухані, — 95%. Згідно з результатами британського дослідження, опублікованими в авторитетному науковому виданні «The New England Journal of Medicine» в серпні 2021 року, вакцина Comirnaty/Pfizer має ефективність 93,7% проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом «Альфа», та 88% для штаму «Дельта».
  • Як працює. Має у своєму складі молекули матричної рибонуклеїнової кислоти (мРНК), яка кодує шипоподібний білок оболонки коронавірусу SARS-CoV-2. Після введення вакцини ця мРНК потрапляє в клітини організму людини й надає їм своєрідну «інструкцію», як створити цей білок. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині, і виробляє антитіла до нього. Так організм вчиться, як захиститися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.
  • Безпечність мРНК-вакцини – це інноваційне рішення. Ідея створити вакцину на основі рибонуклеїнових кислот з’явилася ще на початку 1990-х. За останні 25 років було здійснено понад 500 досліджень цієї технології. Але реалізовано її було лише навесні 2020 року, коли почалися клінічні дослідження таких вакцин проти  COVID-19.
  • Вакцини мРНК є безпечними і не можуть змінити ДНК людини. Незабаром після того, як клітини організму закінчать виконувати інструкції, вони руйнуються і позбавляються від мРНК. мРНК-вакцини не містять живого або інактивованого вірусу.
  • Інтервал між введеннями вакцини 21-28 днів. Для повної вакцинації необхідні 2 дози.

Що відомо про коронавірус та вакцинацію в Україні

Минулого тижня недугу підхопили ще понад 17 тисяч українців, захворіли 1808 дітей та 303 медпрацівники. Від ускладнень хвороби померли 189 громадян, а одужали 30 тисяч 615 людей, розповіли у МОЗ 25 жовтня.

Там додають, що в той період щеплення проти коронавірусу зробили 126 тисяч 982 українці. Перші дози отримали 8,5%, 7,8% – другі дози, 70,2% – перші бустерні дози, 13,4% другі бустерні дози.

Водночас майже 810 тис. осіб не отримали другу дозу, а понад 12,7 млн – першу бустерну дозу. 

Про те, чи стане коронавірус сезонним захворюванням, можна дізнатися за цим посиланням.

Ситуація на Львівщині

У регіоні також фіксують зростання нових випадків інфікування недугою. За останніми даними місцевої влади, занедужали понад дві тисячі мешканців, а від ускладнень померли щонайменше 17 людей.

Там закликають робити щеплення проти недуги. Перелік пунктів вакцинації в регіоні можна знайти тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: