CША та ЄС закликають росію повернутися до "зернової угоди"

original

Сполучені Штати Америки та Європейський союз відреагували на вихід рф з ініціативи щодо експорту зерна з українських портів, закликавши кремль повернутися до домовленості.

Як повідомляє "Європейська правда", з такою заявою виступив держсекретар Ентоні Блінкен.

Від імені США він висловив жаль з приводу рішення росії та нагадав, що від продовження дії домовленості залежить продовольча безпека багатьох бідніших країн світу, та попередні кілька місяців вже дозволили вивезти понад 9 млн кубометрів врожаю і знизити глобальні ціни. 

"Ініціатива стала успішною і має продовжуватися. Будь-які дії росії, спрямовані на зрив цього критично важливого експорту зерна, фактично є заявою, що народи й родини по всьому світу мають платити за їжу більше або голодувати. Призупинивши участь у домовленості, росія знову перетворює їжу на зброю у війні, яку розпочала, і це прямо б’є по країнах з низьким та середнім рівнем доходу і глобальним продовольчим цінам та погіршує і без того складну кризу…

Закликаємо владу рф відновити участь в ініціативі, повністю дотримуватися домовленостей і працювати на те, щоб люди у всьому світі могли і далі отримувати переваги, яким посприяла ініціатива", - заявив Ентоні Блінкен.

Як повідомляє сайт Гордон, президент США Джо Байден засудив заяву росії про зупинення її участі у "зерновій угоді".

Про це він сказав журналістам 29 жовтня під час візиту до Вілмінгтона, штат Делавер, пише Bloomberg.

Байден назвав рішення рф "обурливим", додавши, що воно посилить голод у світі.

За словами президента, рф не має причин для цього, але вона завжди шукає якесь обґрунтування, щоб мати можливість сказати, що причина, через яку вона "робить щось обурливе", полягає в тому, що "Захід змусив їх зробити це".

У свою чергу, Євросоюз закликає росію змінити її рішення про зупинення участі у "зерновій угоді".

Про це заявив верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель у Twitter 30 жовтня.

"Рішення росії зупинити участь у Чорноморській угоді ставить під загрозу основний експортний маршрут такого необхідного зерна і добрив для подолання глобальної продовольчої кризи, спричиненої її війною проти України. ЄС закликає росію скасувати своє рішення", – написав він.

Нагадаємо, що напередодні росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: