«Чорні понеділки», або Чому росіяни масовано обстрілюють Україну на початку тижня

масована атака києва

З 24 лютого росія щоденно завдає ракетних ударів по території України. Все частіше країна-терористка вдається до масованих атак низки областей саме в понеділок.

                                    «Знову 24-те»

Вранці 10 жовтня низка областей України прокинулася від вибухів – російська окупаційна армія здійснила ракетний терор. Обстріли були настільки масованими, що українці в мережі швидко прирівняли ранок жовтня до ранку 24 лютого. Зокрема окупанти завдали шкоди по енергетичній інфраструктурі України. Через що значна кількість населення залишилася без світла та зв’язку.

У ДСНС повідомили, що внаслідок російської атаки вранці 10 жовтня загинуло 20 людей та ще 105 отримали поранення. Також стало відомо про пошкодження близько 70 об’єктів, серед них 29 об’єктів критичної інфраструктури, 4 багатоповерхових та 35 приватних житлових будинків, а також столична школа.

Київ, 10 жовтня. Наслідки ракетного удару росіян

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що фактично, це вдруге після 24 лютого цього року був настільки масштабний обстріл, а з точки зору критичної енергетичної інфраструктури, це, напевно, найбільший обстріл в сучасній історії.

«Зараз цей обстріл можна назвати енергетичним тероризмом, він був продовженням, на мою думку, і ядерного тероризму з атомною станцією, маю на увазі Запорізьку АЕС, яка обстрілювалась постійно з боку російських військ», - вважає посадовець.

Відреагувала на ракетні удари рф і світова спільнота. Єврокомісія кваліфікувала масовані удари по Україні як варварські та рішуче засудила удари по Києву та іншим українським містах, а також закликала білорусь не сприяти росії у знищенні мирних жителів України.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн засудила російський ракетний терор, прокоментувавши: «Шокована і вражена злісними атаками на українські міста. Путінська росія знову показала всьому світу, що вона уособлює жорстокість та терор».

 «Це варварські та боягузливі напади... спрямовані на безневинних цивільних осіб, які прямують на роботу та до школи в ранкових пробках», – сказав Пітер Стано, представник виконавчої влади ЄС, на щоденному брифінгу Комісії.

 «Удари росії є не відповіддю, а бажанням вбивати українців»

Відповідь росіян на удар України по Кримському мосту. Саме так значна кількість українців назвала дії росії 10 жовтня. Історія про те, що ворожа армія збільшує кількість обстрілів через вдалі операції українських військових набирає популярності серед українців. Проте, експерти зазначають, що таке твердження є неправильним та навіть небезпечним, адже змушує українців виправдовувати дії росії.

Кримський міст після вибуху, 8 жовтня.

Політолог Олександр Антонюк переконаний, що «чорні понеділки» свідчать лише про одне – росія в агонії та розуміє, що зазнає краху. 

«Метод, яким росія воює проти українців – це тероризм. У них немає інших варіантів, окрім того, як наносити удари по критичній інфраструктурі. Масований обстріл окупантами українських міст не варто розцінювати як відповідь на удар по Кримському мосту тощо. Адже росіяни анонсували його ще 3 жовтня. Вони чітко та заздалегідь підготувалися до терору», – вважає експерт.

І додає, що ракетний масований обстріл має ще більше відкрити світу очі. Важливо, щоби лідери усвідомили масштабність загрози, яку несе росія та допомагали нам ще ефективніше.

«Потрібна сильніша ППО, потрібно більше зброї. Адже росія переконливо демонструє, що з другої армії світу перетворюється на армію-посміховиськ. Тому і методи, які вона використовує на війні проти України, відповідні», – вважає політолог.

Закликав не виправдовувати дії атаки рф по Україні і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Допис міністра закордонних справ Дмитра Кулеби у Twitter

«Замість того, щоб воювати на полі бою, росія воює проти цивільного населення. Не виправдовуйте ці атаки, називаючи їх «відповіддю». росія робить це тому, що у неї все ще є ракети і бажання вбивати українців», - прокоментував він.

Масовані обстріли триватимуть ще довго

«Чорний понеділок» продовжився і вчора, 31 жовтня. Масовану атаку окупанти здійснили по всій території України. Внаслідок обстрілів зазнали руйнувань 18 об’єктів у 10 областях.

Через пошкодження енергооб'єкта біля Києва 80% жителів столиці залишаються без водопостачання, повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Черга киян до бювету, 31 жовтня

Фахівці працюють, щоб якнайшвидше відновити роботу водопровідних станцій. Також міський голова столиці закликав про всяк випадок запастись водою з найближчих бюветів та точок продажу.

Військовий експерт Петро Черник розповідає, що масовані обстріли росіян триватимуть ще щонайменше чотири місяці.

«росіяни здійснюють масовані ракетні обстріли в понеділок, адже за тиждень вони встигають відновити запаси зброї саме для масованої атаки. Звичайно, від цього значно страждає інфраструктура України. Але нам варто бути готовими до того, що обстріли продовжаться».

Він зазначає, що загострює ситуацію і те, що росія у боротьбі проти України залучилася підтримкою Ірану.

«Українські військові збили вже понад 300 іранських «шахідів», проте окрім цього, росіяни використовують іранські «Іскандери», виробництво яких в росії може просісти не швидше весни. Тому масовані удари з боку росії - це те, чого варто очікувати найближчим часом», - підсумовує експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: