G7 погодила обмеження ціни на російську нафту

20220902142045

Країни "Великої сімки" найближчими тижнями мають намір завершити введення обмеження цін на російську нафту.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ країн G7, опублікованій на сайті міністерства закордонних справ Німеччини 4 листопада, пише сайт Гордон.

"Ми й далі закликаємо нафтовидобувні країни до збільшення видобування, що знизить волатильність на енергетичних ринках. Найближчими тижнями ми завершимо введення обмеження цін на морську російську нафту", – заявили міністри.

4 листопада агентство Reuters із посиланням на джерела повідомило, що країни G7 та Австралія домовилися встановити фіксовану ціну на російську нафту замість ухвалення плавучої ставки. Співрозмовник агентства заявив, що цінову стелю регулярно переглядатимуть. Він додав, що нині початкової ціни ще не встановлено, але її мають оголосити "найближчими тижнями".

Міністерка фінансів США Джанет Єллен вважає, що обмеження цін на нафту, яке має початися 5 грудня, і на нафтопродукти – 5 лютого, скоротить прибуток росії без скорочення постачання.

За даними Bloomberg, США хочуть установити обмеження на сиру нафту вище за $60 за барель, "що підвищить шанси на те, що росія продасть хоча б частину свого експорту в межах програми".

У свою чергу, держсекретар США Ентоні Блінкен на брифінгу 4 листопада назвав дві цілі встановлення граничної ціни на російську нафту. Текстову версію брифінгу опублікувала пресслужба Держдепартаменту США, пише сайт Гордон.

"Цінова стеля має подвійну ціль. Вона полягає у забезпеченні того, щоб енергія і далі надходила на ринок для задоволення попиту – таким був наш підхід із самого початку. І, по-друге, у накладенні деяких обмежень на здатність президента [Росії Володимира] Путіна  набивати свої кишені виторгом від продажу енергії для підживлення та фінансування війни проти України. І я вірю, що цей механізм допоможе нам у цьому", – заявив він.

Держсекретар зазначив, що Росії потрібно продавати енергію лише для того, щоб підтримувати країну й економіку.

"І так, він [Путін] хоче продавати енергію, щоб фінансувати війну проти України. Але принаймні встановлення стелі прибирає недоліки того, що Росія і далі продає менше енергії, водночас забезпечуючи збереження енергії на ринку. Росія ухвалюватиме будь-які рішення, але я думаю, що вона буде зацікавлена в тому, щоб і надалі продавати енергію. І знову ж таки, гарний механізм і щоб енергоносії залишалися на ринку, і щоб вигоди, яких набуває Росія, мали стелю", – сказав Блінкен.

Читайте також: Сі Цзіньпін, Блінкен і Шольц висловились про можливе застосування росією ядерної зброї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: