Сі Цзіньпін, Блінкен і Шольц висловились про можливе застосування росією ядерної зброї 

Безымянный

Шольц повідомив, що Сі Цзіньпін проти застосування росією ядерної зброї, а Блінкен вважає, що застосування ядерної зброї буде катастрофою для путіна і для росії

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав Китай використати свій вплив на росію, щоб завершити її війну проти України.

Про це Шольц сказав 4 листопада у Пекіні на спільній пресконференції з главою уряду КНР Лі Кецяном, пише сайт Гордон. Текстову версію промови німецького канцлера опубліковано на сайті уряду Німеччини.

Раніше під час візиту до Китаю Шольц провів зустріч із лідером КНР Сі Цзіньпіном.

"Я сказав президенту Сі, що для Китаю важливо впливати на росію. Ідеться про дотримання принципів Статуту ООН, з якими ми всі погодилися, таких принципів як суверенітет і територіальна цілісність кожної країни, які також важливі для Китаю, – сказав Шольц. – росія має негайно припинити напади, від яких щодня страждають мирні жителі України, й піти з території України. Глава Сі і я згодні: ядерні погрози безвідповідальні й надзвичайно небезпечні. Застосувавши ядерну зброю, росія переступить через "червону лінію", проведену спільно міжнародною спільнотою".

Глава КНР Сі підтвердив, що Китай підтримує Німеччину і Європу, щоб вони відігравали важливу роль у сприянні мирним переговорам та створенні збалансованої, ефективної та стійкої архітектури безпеки в Європі, наголошують на сайті МЗС Китаю за підсумками зустрічі лідерів країн.

"За нинішніх обставин міжнародна спільнота має підтримати всі зусилля, спрямовані на мирне врегулювання української кризи, і закликати відповідні сторони зберігати розважливість та виявляти стриманість. Якнайшвидше… створити умови для поновлення переговорів. Протидіяти загрозі або застосуванню ядерної зброї, виступати за те, щоб ядерної збро не застосовували і... запобігти ядерній кризі в Євразії", – ідеться в повідомленні.

Коментарі Сі Цзіньпіна надсилають президенту рф володимирові путіну чіткий сигнал про те, що ядерні погрози – це "червона лінія" для КНР, пише Bloomberg.

Китай з початку нападу рф на Україну намагається дотримуватися нейтральної позиції, але прямо не засуджує дій москви.

На думку посла США в Україні в 2003–2006 роках Джона Гербста, Сі Цзіньпін, імовірно, жалкує щодо підтримки путіна. "Я думаю, що Китай надіслав росії меседж не використовувати ядерної зброї і якось намагається спрямувати путіна у правильному напрямку", – зазначив Гербст 19 жовтня.

Застосування ядерної зброї буде катастрофою для росії та її президента володимира путіна, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час брифінгу 4 листопада, повідомила пресслужба Держдепартаменту США.

"Недосить було засипати братські могили в Бучі та Ірпені. Недосить було перекрити маріупольцям їжу, воду та ліки. Недосить було насильно виселити десятки тисяч українців з їхніх домівок і депортувати їх до росії за допомогою так званих фільтраційних операцій. Окрім цього всього, президент [росії володимир] путін ще й нагнітає страх щодо ядерної зброї", – заявив він.

Блінкен зазначив, що "Велика сімка" реагує на ескалації з боку рф і "твердо стоїть" на позиції України.

"Коли президент путін заявив, що Україна виготовляє так звані брудні бомби на трьох об'єктах, Україна звернулася до МАГАТЕ з проханням провести розслідування. Її експерти розвінчали брехливу заяву путіна. Разом із "Великою сімкою" країни всього світу дають зрозуміти президенту путіну, що будь-яке застосування ядерної зброї буде катастрофою для нього і для росії", – наголосив держсекретар.

Читайте також: росія проголосувала за резолюцію із засудженням себе самої, – Кислиця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: