«Дистанційка» без шкоди для очей: лікарка дала поради батькам школярів

дистанційка 3

Упродовж останніх років під час дистанційного навчання школярі проводять перед моніторами по 6–7 годин на день. Це призводить до гіподинамії, проблем з опорно-руховим апаратом, вегето-судинних розладів, підвищеної тривожності й зрештою до погіршення зору. Та вихід є.

Про те, як знизити ризик шкідливого впливу на очі за такої форми навчання, розповіла ІА Дивись.info лікарка-офтальмолог медичного центру «Новий Зір» Ірина Могильна.

Не такий вже страшний гаджет

Передусім треба усвідомити, що не сам комп’ютер погіршує зір, а сукупність обставин, що супроводжують «дистанційку», зокрема, неправильно організоване робоче місце й тривале перебування за екраном, часто в непровітреній кімнаті. Це згодом може призводити до погіршення гостроти зору або й короткозорості. У світі з періоду карантину кількість офтальмологічних проблем у дітей збільшилась у півтора раза.

Читайте також: Дистанційне навчання з нами надовго: чи адаптувалися учні Львівщини до онлайн-формату

На що зважати?

Якщо з'являться найменші підозри, необхідно звернутися до окуліста, щоб вчасно впоратися із проблемою. На які ж «дзвіночки» батькам звертати увагу? Коли дитина після занять скаржиться на головний біль, приглядається до зображення, мружить або протирає очі, чи після навантаження вони швидко червоніють. Подивіться й на почерк школяра, якщо букви сильно вилазять за клітинку, це теж сигнал. Взагалі, недарма учень має щороку перевірятися в окуліста. А коли вже є проблеми із зором чи в дитини погана спадковість, то раз на пів року або й частіше.

Правильна організація робочого місця

По-перше, школяр має сидіти рівно й не нахилятися, а для цього повинно бути правильне співвідношення стола до стільця. Та й ширина стільниці достатня, щоб розмістити комп’ютер на відстані 40–50 см від учня. Якщо для навчання використовуєте планшет, то закріплюйте його на підставці.

Освітлення

Цей параметр важливий для запобігання перенапруження очей. Найкращий варіант – природне денне світло, а якщо його недостатньо, обов’язкова настільна лампа. Тільки встановіть її з правильного боку, щоб тінь не падала на зошит: для правші – ліворуч.

Ощадливий режим праці

Навантаження на очі має бути дозованим. У світі вважається, що ідеальною формулою є 20 на 20: 20 хвилин дитина працює і 20 хвилин відпочиває. Однак за наших умов, коли урок триває 35–45 хвилин, виконати цю вимогу неможливо. Тож 20 хвилин хай напинається в екран і хоча б на 20 секунд переводить очі на дальні відстані – подивиться у вікно чи в кінець кімнати.

Монітор зачаровує

Ми буквально перестаємо кліпати, і поверхня очей пересихає, що дає відчуття втоми, піску, печіння, почервоніння чи сльозотечу. У цьому разі офтальмологи призначать зволожувальні краплі. А ще рекомендують гарненько провітрювати кімнату й не забувати моргати.

Окуляри обов’язкові

Діти, що мають проблеми із зором, повинні все робити в окулярах чи контактних лінзах. Адже щоб призупинити прогресування короткозорості чи інших проблем, треба забезпечити якісну гостроту зору.

Вітаміни – не панацея

Сподіватися, що бади чи вітамінні комплекси творитимуть дива, не варто. Зрозуміло, що правильне харчування й вітаміни, призначені лікарем у комплексі, призупинятимуть певні моменти чи не даватимуть прогресувати тій самі короткозорості. Але не очікуйте вау-ефекту – це не виліковує проблем рефракції.

Профілактика погіршення зору

Дотримуйте режим зорового навантаження. І нехай дитина обов’язково перебуватиме на свіжому повітрі не менш як 2 години на день. На прогулянці вона отримує природний вітамін D, а очі працюють: переводяться з близької відстані на далеку, що тренує м’язи.

Коли вже бачить погано

Йдіть тоді до офтальмолога, щоб зробити правильну окулярну корекцію. Додатково це може бути й контактна корекція, тобто м’які контактні лінзи або жорсткі нічні (ортокератологічні). У нічних дитина спить, а зранку й протягом дня вже нічого додатково не використовує. Однак якщо вона захворіла, то контактні лінзи носити не можна, тож потрібно вдягати окуляри.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: