Папа Римський, який повірив у «російський гуманізм», неуважно читав Достоєвського, - реакція на заяву

630_360_1517210377-1443

Папа Римський Франциск заявив, що жорстокість росіян на війні проти України - вигадка. Він, мовляв, не вірить у ці тези, а навпаки - вважає їх «великим народом» і захоплюється «російським гуманізмом». Такі висловлювання понтифіка обурили українців.

ІА Дивись.info розповідає, як на такі заяви відреагували в Україні та що пропонують натомість.

Передісторія

Спілкуючись із журналістами напередодні Папа Римський відповідав на питання щодо повномашстабної війни в Україні, пише Vatican News.

Серед іншого він сказав, що має велику пошану до народу рф, а жорстокість, яку проявляють до українців, це справа найманців, а не простих росіян. Раніше він відвідував посольство рф і спілкувався із дипломатами з країни-агресорки.

«Я волію думати так, бо маю велику пошану до російського народу, до російського гуманізму. Достатньо згадати Достоєвського, який до сьогодні надихає християн до осмислення християнства», — сказав він.

Водночас понтифік сказав, що прихильний і до українців, відтак опинився «між двома народами», і виразив любов до української літургії.

Що на це каже церква?

Реакція українців на заяви Папи не забарилася. Обурення висловили як у релігійній спільноті, так і чиновники. Зібрали головні тези.

Глава Української греко-католицької церкви, яка є найбільшою в Україні, Святослав Шевчук відреагував на заяви, пообіцявши «донести до Папи Франциска і Святого Престола біль українського народу». Візит Шевчука до Рима запланований на сьогодні, 7 листопада.

Блаженніший Святослав (Шевчук)

«Хочу особисто розповісти про жахіття війни, які переживає український народ», — зазначив Блаженніший Святослав Шевчук.

Наслідки так званого «російського гуманізму» можна побачити зараз, коли «4,5 млн людей залишилися без електрики та води», прокоментував полос України у Ватикані Андрій Юраш.

«Накази бомбардувати Україну віддають та кнопки запуску ракет натискають не найманці, а щирі російські «гуманісти»— послідовники Достоєвського», - уточнив останній.

Франциск, схоже, погано читав Достоєвського

На думку Оксани Маркарової, яка є панею послом України у США, Папа Римський, мабуть «неуважно читав Достоєвського», інакше б «не дивувався жорсткості росіян (яка якраз їм природньо притаманна)».

Оксана Маркарова

«А декілька інших творів російських письменників/поетів, включно з Пушкіним, Купріним, Булгаковим, як і навіть поверхневе вивчення правдивої історії нашого регіону, показало б що гуманізмом не пахло в московії ні при Івану Грозному в 1547-му, ні в 1708, коли було брутально вирізано Батурин, ні в кожній події після того», - заявила вона.

Читайте також: Подаровану Папі Римському книгу повернути неможливо, - директор бібліотеки

Риторичне питання на заяви Папи постав й начальник військової адміністрації Львівщини Максим Козицький.

Максим Козицький

«Папа Франциск заявив, що жорстокість російських військових, з якою вони діють в Україні, не притаманна російському народові. російські солдати є представниками російського народу. Звідки тоді у них така жорстокість до українців, якщо жорстокість непритаманна роснароду»? - проіронізував очільник ОВА.

Тим часом зірка українського боксу Тарас Шелестюк запитав у Папи, скільки йому за це платять росіяни.

Тарас Шелестюк

«Заробляє на пенсію. Скільки тобі платять росіяни»? - пише спортсмен.

Не перша скандальна заява Папи Римського

За понад 8 місяців повномасштабного російського вторгнення в Україну, Франциск неоднозначно висловлювався про ситуацію.

Наприклад, влітку він сказав, що не підтримує російського диктатора путіна, водночас відмовився коментувати, де добро, а де - зло.

«Було б спрощено і неправильно говорити таке. Я просто проти зведення складності до відмінності між хорошим і поганим, не думаючи про корені та інтереси, які дуже складні. Поки ми бачимо лютість, жорстокість російських військ, ми не повинні забувати про проблеми, щоб спробувати їх вирішити», - цитувало його Civiltà Cattolica.

Тоді він також сказав, що «гавкіт НАТО на двері рф» міг призвести до її вторгнення в Україну.

Інша історія, пов'язана із повномашстабним вторгнення рф в Україну, трапилася перед Великоднем нинішнього року, який святкували за григоріанським календарем 24 квітня. Тоді, у Страсну п'ятницю, під час Хресної дороги на чолі з Папою Римським уродженки України та росії спільно пронесли процесійний хрест.

Так, під час XIII стояння, присвяченого роздумам про смерть Ісуса на Голгофі, хрест несли українка Ірина та росіянка Альбіна, які мешкають в Італії майже 20 років та працюють у лікарні.

У Святому Престолі прокоментували, що це «спроба шукати примирення».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: