​​На Львівщині розробили гідрогелеві лікувальні пов’язки для ран

IMG_20221108_202036_999

​​На Львівщині розробили рецептури для піротехнічних засобів спеціального призначення та гідрогелеві лікувальні пов’язки

Про це повідомляє Львівська ОВА.

Реалізували ці інноваційні проєкти за підтримки Програми сприяння інноваційному та науково-технологічному розвитку. Ці 2 проєкти Національного університету «Львівська політехніка» вже готові до впровадження в промислових масштабах.

Колектив кафедри хімії і технології неорганічних речовин Інституту хімії та хімічних технологій НУ «Львівська політехніка» розробив та поставив спеціалізованому підприємству рецептури піротехнічних засобів подвійного призначення на потреби силових структур.
Вони призначені для позначення локацій, куди слід доставити певний транспортний засіб, до прикладу, при евакуації поранених.

Крім того, піротехнічні засоби протипожежного призначення можуть використовувати під час гасіння локальних пожеж, наприклад, в закритих приміщеннях чи транспортних засобах.

Другим проєкт, який реалізували в межах Програми, є виготовлення гідрогелевих лікувальних пов’язок. Це – стерильне покриття на рану, яке забезпечує захист від механічного пошкодження, відведення ексудату (виділень з рани), запобігає пересиханню рани, повторному інфікуванню, підтримує в рані комфортний тепловий режим.

Завдяки співфінансуванню з обласного бюджету для виготовлення 10 тис. гідрогелевих пов’язок закупили обладнання та забезпечили першочергові потреби закладів охорони здоров’я Львівщини.

Зараз науковці шукають інвестора, який зможе розгорнути повноцінне промислове виробництво. Адже зворотний зв’язок від військових медиків уже є: пов’язки справді виручають під час порятунку українських воїнів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: