Польська фотографиня та художниця з текстилю привезують до Львова виставку «Посестри»

Про це нам розповіли організатори.  

«Працюючи разом можна досягти кращих результатів, ніж діючи поодиноко…» — вважають авторки проєкту, ідея якого була логічним продовженням співпраці мисткинь Агнєшки Бабінської та Дани Якимчук в численних мистецьких і громадських ініціативах, особистої дружби, сповідування спільних культурних цивілізаційних цінностей тощо. 

Такої ж думки і Тарас Косович, артменеджер та мистецтвознавець, який, долучаючись до коопераціі, перевів посестринський задум «ПОСЕСТРИ – DUCHOWE SIOSTRY», у практичну площину.

Мистецтво у всіх своїх проявах покликане рефлексувати на події, що відбуваються, іноді, випереджаючи чи навіть пророкуючи їх.

У чому актуальність цього проєкту?

Створені у різні періоди твори отримали нове прочитання в час російсько-української війни, нове емоційне забарвлення, додаткове інформаційно-енергетичне наповнення. Цей проєкт — шана всім, хто об’єднав свої зусилля в боротьбі за цивілізаційні цінності світу, хто встав плечем до плеча, кожен на своєму фронті.

 «ПОСЕСТРИ -- DUCHOWE SIOSTRY» — це спільнота двох сестер за духом, які зустрічаються, щоб разом снувати розповіді, оперті  на власні досвіди. У хід цих історій, мисткині втягнули себе самі, до того ж кожна у свій спосіб. Обидві використовують дуже жіночну мову самовираження.  Особливий образ жінки в їхніх працях виступає символом, алегорією, та стверджує традиційні  жіночі ролі. Роботи обох художниць можна віднести до жіночого мейнстріму в мистецтві. Авторки чітко усвідомлюють вимоги, які накидує культура їхній статі.

Виставковий проект мав свій початок у Коломиї та отримав продовження у Івано-Франківську. Виставка викликала інтерес та палкі дискусії глядачів, а також підвищену увагу в медіа, що свідчить лише про її актуальність та виразність.

Дві частини експозиції, доповнюючи одна одну, творять посестринську синергію: милування жіночими образами як шана збереженій культурній індентичності українців з боку Агнєшки Бабінської та вкраплення польської традиції в українську орнаментику з її універсальністю знаків і символів у роботах Дани Якимчук.

Кожна з мисткинь мала свій шлях до початку цієї колаборації: Агнєшка через численні подорожі Україною, і як наслідок —власні візії образів українок;

Дана, живучи на дві країни кілька років поспіль, вибудувала свої культурні мости. Тепер подруги не лише спільно творять, але й збирають і доставляють гуманітарну допомогу в Україну.

Виставка відкривається 12 листопада о 14:00 у «ПОРОХОВІЙ ВЕЖІ» Центрі Архітектури, Дизайну та Урбаністики.

Відвідати експозицію можна буде до 27 листопада включно, щоденно  з 12:00 до 20:00 години.

Довідка про мисткинь

Агнжшка Бабінська - фотографиня, викладачка, доцентка Кафедри фотографії, де керує Студією сценічної фотографії (Факультет скульптури та інтермедіа Академії образотворчого мистецтва в Ґданську).

Роботи, представлені на виставці - захоплення авторки культурою, ритуалами та фольклором. Серія фотографічних автопортретів, показаних на виставці, є «першою спробою», вступом до набагато масштабнішого проекту про Україну, яким авторка захоплена багато років і який зараз розвиває в контексті війни, що триває вже багато місяців.

Дана Якимчук - художниця, співзасновниця декор-студії «Коралі».

Закінчила кафедру Художнього текстилю у Львівській національній академіі мистецтв і Художнє ткацтво у Вижницькому коледжі прикладного мистецтва. Отримала ступінь кандидатки наук за спеціальністю «Інформаційні технології» у Львівській академії друкарства.

Роботи, запропоновані для проєкту, виконані з відступом 15 років у часі. Композиції з жінок-символів, що спільною ритуальною дією, сакральним танцем, безкінечним кружінням творять енергію життя, були створенні у 2005-2007 роках в рамах проекту «Знак». Сьогодні вони трактуються авторкою, як власне передчуття подій, інтуїтивне випередження часу, відчуття неминучого болю від жахів  війни та смерті. Разом з тим, за допомогою знаків і символів відбувається ствердження перемоги життя над смертю. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: