Ріші Сунак пообіцяв "кинути виклик путінському режиму" на саміті G20

62d0c8953285f

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак пообіцяв "кинути виклик" режиму президента рф володимира путіна на саміті "Великої двадцятки" в Індонезії.

Про це повідомляє BBC, пише "Європейська правда".

Сунак вирушає на Балі в неділю вдень на саміт найбільших економік світу G20. Британські офіційні особи готувалися до цієї зустрічі, вважаючи, що там буде президент росії.

Очікувалося, що прем'єр-міністр Сунак разом із іншими світовими лідерами засудить владіміра путіна за його війну в Україні в обличчя. Але минулого тижня москва заявила, що путін не приїде, а замість нього кремль направить міністра закордонних справ росії сергєя лаврова, тож слова гніву будуть спрямовані на нього.

Виступаючи перед від'їздом до Індонезії, Сунак сказав, що "війна путіна викликала спустошення у всьому світі, знищуючи життя та вкидаючи міжнародну економіку у хаос".

"Цей саміт G20 не буде "бізнесом як зазвичай". Ми кинемо виклик путінському режиму і викриємо їхнє презирство до того типу міжнародного співробітництва та поваги до суверенітету, який представляє форум G20", - сказав Сунак.

Цьогоріч через присутність росії на зустрічі не буде однієї з основних дипломатичних традицій цього зібрання - так званого сімейного фото, де лідери позують для групового знімку.

Як пише сайт Гордон, саміт G20 відбудеться 15–16 листопада. Президент України Володимир Зеленський візьме у ньому участь, але, найімовірніше, в онлайн-форматі, говорив його прессекретар Сергій Никифоров.

У кремлі спочатку заявляли, що путін прийняв запрошення на саміт, але не говорили, як він братиме у ньому участь – очно чи через відеозв'язок. В урядах Італії та Великобританії висловлювали думку, що путіна не буде на Балі, президент Індонезії Джоко Відодо говорив у серпні, що путін сказав йому: приїде особисто.

8 листопада Відодо після розмови з путіним заявив, що той приєднається до саміту віртуально, якщо приїхати йому не вдасться.

10 листопада прессекретар глави кремля дмитро пєсков оголосив, що російську делегацію очолить лавров, а наступного дня він сказав, що путін не має наміру брати участь у зустрічі G20 ні віртуально, ні очно.

Держсекретар США Ентоні Блінкен контактувати з лавровим на саміті лідерів не планує, заявили в Держдепі 10 листопада.

Нагадаємо, що світові лідери відмовляться від "сімейного фото" на G20 через присутність росії

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: