Польща може активувати 5-ту статтю договору НАТО: що це означає

нато
фото ілюстративне

Через падіння російської ракети, яка вбила двох жителів Польщі, на українсько-польському кордоні, сьогодні вранці учасники НАТО зберуться на термінове скликання.

Про це повідомляє Spiegel.

Після нападу росії на Україну неодноразово вказувалося на небезпеку втручання НАТО. Тепер стався військовий інцидент за участю Польщі, країни-члена Альянсу.

Двоє людей загинули в результаті вибуху в прикордонному місті Пшеводув. У МЗС Польщі вночі підтвердили, що вибух спровокувала ракета російського виробництва. Хто і з якою метою випустив цю ракету, досі невідомо.

За інформацією видання, посли країн-партнерів по НАТО хочуть обговорити останні висновки та можливі реакції альянсу на інцидент у середу з 10:00 у так званій Північноатлантичній раді. Після цього також збиреться військовий комітет Альянсу.

Згідно зі статею 4, кожен член НАТО може скликати інших членів для консультацій, що зробила Польща у вівторок ввечері. Такі консультації явно не слугують проголошенню статті 5, яка регулює обов'язок НАТО надавати допомогу у разі нападу на одного чи кількох членів. Після зустрічі послів генеральний секретар Єнс Столтенберг зробить заяву для преси.

Читайте також: росія наближає світ до ще однієї «світової війни».

Статті 4 і 5 засновницького договору НАТО від 4 квітня 1949 року є ключовими елементами оборонного альянсу. Перш за все, стаття 5 вважається основною: вона регулює так званий союзний випадок.

Стаття 4 говорить: «Сторони консультуватимуться одна з одною, якщо, на думку однієї з них, цілісність території, політична незалежність або безпека однієї зі сторін знаходяться під загрозою. Це не повинно призвести до конкретного реакції».

За даними НАТО, ця стаття використовувалася сім разів з моменту заснування альянсу 1949 року. Востаннє це було 24 лютого 2022 року. Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина та Чехія просили про це після російського вторгнення в Україну.

Стаття 5 зазначає, що союзники вважають збройний напад на одного чи кількох із них нападом на всіх. Та погоджуються надавати допомогу. Зокрема, йдеться про заходи, які вони вважають необхідними для відновлення та підтримки безпеки північноатлантичного регіону, включаючи збройні сили.

Стаття 5 була активована лише один раз в історії НАТО, після терактів 11 вересня 2001 року. Це призвело до участі Німеччини та інших країн НАТО у війні проти Талібану та терористичної організації Аль-Каїда в Афганістані.

Однак у формулюванні статті не йдеться про те, що країни НАТО мають надсилати власні війська для надання підтримки, наприклад, вона лише зобов’язує вжити негайних заходів, які відповідна держава НАТО вважає необхідними.

Нагадаємо, у Польщі офіційно підтвердили, що на її території впала російська ракета.

Вчора росія випустила по території України понад 100 ракет.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: