Туреччина натякає про новий наступ на Сирію: росія закликає до стриманності

78

Президент Туреччини знову натякнув на можливий новий наземний наступ у Сирії проти курдських бойовиків у вівторок, коли сирійські сили засудили нові авіаудари, а росія закликала до стриманості та закликала Анкару уникати ескалації.

Про це пише AP.

Представник президента росії в Сирії Олександр Лаврентьєв заявив, що Туреччина повинна «проявити певну стриманість», щоб запобігти ескалації в Сирії, де напруга загострилася на вихідних після того, як турецькі авіаудари вбили і поранили ряд сирійських солдатів.

Лаврентьєв висловив сподівання, що «вдасться переконати наших турецьких партнерів утриматися від надмірного застосування сили на території Сирії».

Очолювані курдами Сирійські демократичні сили пізніше заявили, що у вівторок нові турецькі авіаудари завдали удару по базі, яку угруповання розділяє з очолюваною США коаліцією у боротьбі проти угруповання «Ісламська держава». База знаходиться недалеко від міста Камішли, за 50 кілометрів (30 миль) від турецького кордону. Двоє бійців Демократичних сил Сирії загинули, троє отримали поранення, повідомили у групі.

Туреччина здійснила авіаудари по ймовірних об’єктах курдських бойовиків у північній Сирії та Іраку на вихідних, у відповідь на смертоносний вибух у Стамбулі 13 листопада, у якому Анкара звинуватила бойовики. Угруповання заперечують свою причетність до вибуху

Авіаційні удари також завдали кількох позицій сирійської армії в трьох провінціях уздовж кордону з Туреччиною, вбили та поранили кількох сирійських солдатів, повідомили сирійські офіційні особи.

"Ми, звичайно, будемо закликати наших турецьких колег до певної стриманості, щоб не допустити ескалації напруги, причому ескалації напруги не тільки на півночі, але і на всій території Сирії", - цитує Лаврентьєва. Про це повідомили російські державні інформаційні агентства в столиці Казахстану Астані напередодні переговорів щодо Сирії.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що дії Туреччини не обмежаться повітряними ударами, припускаючи можливе нове вторгнення — позицію, яку він повторив у вівторок.

"Ми були на вершині терористів протягом останніх кількох днів за допомогою наших літаків, артилерії та безпілотників", - сказав Ердоган: "Знайте, що якомога швидше ми викорінимо їх усіх разом з нашими танками та солдатами".

Ердоган продовжив: «Відтепер для нас є лише одна міра. Є лише одна межа. (А це) безпека нашої власної країни, наших власних громадян. Це наше найзаконніше право їхати туди, де ця безпека забезпечена».

З 2016 року Туреччина здійснила три великі вторгнення в північну Сирію і вже контролює частину сирійської території на півночі.

За словами турецьких офіційних осіб, після авіаударів з Туреччини, які були завдані на вихідних, у понеділок підозрювані курдські бойовики в Сирії випустили ракети через кордон з Туреччиною, убивши щонайменше двох людей і поранивши ще 10.

Хоча очолювані курдами сили в Сирії не коментували і не взяли на себе відповідальність за атаки, SDF у понеділок пообіцяли відповісти на турецькі авіаудари «ефективно та результативно в потрібний час і в потрібному місці».

Турецькі військові літаки атакували бази забороненої Робітничої партії Курдистану (РПК) і сирійських Загонів народної захисту (YPG) у суботу ввечері та в неділю. Турецькі офіційні особи заявили, що було знищено 89 цілей і вбито багато бойовиків.

Зазначимо, що з настанням вечора в окупованому Криму знову переполох - у небі над Aqyar/Севастополем і Doñuzlav/Донузлавом (поблизу Kezlev/ Євпаторії) були помічені дрони, по яких російськими окупантами було відкрито щільний вогонь засобами протиповітряної оборони.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: