Дипломати НАТО обговорять, як допомогти Україні пережити важку зиму

нато4

США планують екстрену грошову ін’єкцію для України, щоб зміцнити її енергетичну інфраструктуру після натиску російських атак

Про це пише The New York Times.

Ентоні Дж. Блінкен, держсекретар США, і перші дипломати з понад 30 європейських країн зустрінуться у вівторок у Румунії, щоб узгодити, як Організація Північноатлантичного договору сприятиме військовим зусиллям України проти росії протягом суворої зими.

Посадовці планують обговорити подальші поставки зброї в Україну, а також те, як допомогти відремонтувати українську електромережу та захистити критичну інфраструктуру країни від невпинних ракетних, артилерійських і безпілотних атак російських військових.

Високопоставлений чиновник Держдепартаменту, який подорожував з паном Блінкеном, заявив у понеділок, що Сполучені Штати планують оголосити суму грошової допомоги Україні на потреби енергетичної інфраструктури в екстреному порядку.

Дводенна зустріч міністрів закордонних справ проходить у Бухаресті, столиці Румунії, країни-члена НАТО, яка має спільний кордон з Україною. Очікується, що це закладе основу для того, як Альянс продовжуватиме допомагати Україні в той час, коли зимова погода може обмежити військові успіхи, а мільйони українських цивільних не мають доступу до електроенергії та води через пошкодження об’єктів інфраструктури, спричинені російськими ударами.

Інший чиновник Держдепартаменту заявив, що російські військові використовують ракети та безпілотники, щоб вразити мережу електропередачі України, включно з високовольтними трансформаторними станціями, оскільки вони більш уразливі, ніж об’єкти виробництва електроенергії. За його оцінками, пошкоджено від 25 до 30 відсотків енергетичної інфраструктури України.

Американські та європейські чиновники кажуть, що президент путін намагається зламати моральний дух українців, позбавляючи їх основних комунальних послуг взимку, коли середня температура в Україні падає нижче нуля. російська армія зазнала серйозних невдач перед обличчям українських наступальних операцій в останні місяці, в тому числі була змушена відступити від стратегічного південного міста Херсон і Харківської області на північному сході.

«путін зазнає поразки в Україні, і він відповідає ще більшою жорстокістю», — заявив Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО на прес-конференції в п’ятницю. «Хвилі навмисних ракетних ударів по містах та цивільній інфраструктурі. Позбавлення українців тепла, світла, їжі. Це жахливий початок зими для України».

Столтенберг визнав важливість того, щоб країни-члени НАТО допомагали Україні покращувати свої можливості ППО. «Я буду закликати союзників і далі посилювати підтримку, не в останню чергу щодо протиповітряної оборони України, але рішення щодо конкретних можливостей залишаються національними рішеннями», — сказав він.

Країни НАТО наразі надали Україні близько 40 мільярдів доларів зброї, що приблизно дорівнює річному оборонному бюджету Франції. Але Україна розриває запаси, починаючи боротьбу за постачання країні того, що їй потрібно, одночасно поповнюючи арсенали членів НАТО. Багато гаубиць західного виробництва ламаються через темпи використання українськими військами.

На зустрічі цього тижня також очікується обговорення того, як краще захистити країни-члени, які знаходяться найближче до України, включаючи Польщу та Румунію, від будь-яких потенційних наслідків конфлікту. Тема знову набула гостроти цього місяця, коли ракета, яку, за словами лідерів НАТО, нібито випустила українська протиповітряна оборона, убила двох мирних жителів на південному сході Польщі.

Зазначимо, що правоохоронці в Ізюмі на Харківщині ексгумували тіло неповнолітньої дівчинки, яку російські окупанти спочатку зґвалтували, а потім жорстоко вбили.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: