Скільки військових ЗСУ загинули з 24 лютого у боях з окупантами

війна
Фото з відкритих джерел.

У Офісі президента України назвали реальну кількість втрат української армії за час всеосяжного російського вторгнення.

Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в етері «24 каналу» у четвер, 1 грудня.

Нагадаємо, у Єврокомісії заявили, що втрати України на війні з росією складають орієнтовно 100 тисяч військових та більш ніж 20 тисяч цивільних. Про це сказала її президентка Урсула фон дер Ляєн. У Збройних силах не підтвердили таку цифру. Згодом фрагмент із відеозверненням видалили із соцмереж та повідомили про помилку.

Подоляк заявив, що насправді втрати України у війні серед військових значно нижчі, а серед цивільних — більші.

«У нас є офіційні оцінки Генерального штабу, є офіційні оцінки, які говорить Верховний головнокомандувач. І вони в нас становлять від 10 до 12,5-13 тисяч загиблих. Тобто, ми відкрито говоримо про кількість загиблих», — сказав Подоляк.

Втрати ЗСУ на війні

Уперше про втрати президент Зеленський сказав у перший день повномасштабної війни, 24 лютого: тоді він заявив, що загинули 57 захисників, боронячи Україну. Напередодні міністр оборони України Олексій Резніков говорив, що окупанти з початку війни убили більше мирних мешканців, ніж загинуло військових ЗСУ у боях з окупантами.

Водночас інформацію про кількість загиблих бійців мала залишатися закритою, поки не закінчиться воєнний стан.

«У нас загинуло близько 1300 військових», - сказав згодом Зеленський в інтерв'ю іноземним журналістам на початку березня.

А 22 серпня нинішнього року Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив про «майже 9 тисяч героїв, які загинули», не уточнивши, за який період ці дані.

Через місяць, 23 вересня, глава української держави сказав, що бійців ЗСУ загинуло у 5 разів менше, ніж російських. У той час цифри втрат окупантів серед особового складу становили понад 56 тисяч солдатів армії рф.

Натомість заступниця міністра оборони України Ганна Маляр розповіла, що станом на середу жовтня теперішнього року співвідношення втрат серед українських захисників та російських солдатів на півдні було 1 до 6,5.

Втрати ворога

Українські військові за листопад знищили найбільшу кількість російських окупантів - 16 тисяч 970 російських солдатів. Деталі - тут.

А за час всеосяжного вторгнення?

Втрати росіян з 24 лютого нинішнього року:

  • особового складу ‒ близько 89440 (+560) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 2915 (+1) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 5877 (+5) од,
  • артилерійських систем – 1904 (+2) од,
  • РСЗВ – 395 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 210 (+0) од,
  • літаків – 280 (+0) од,
  • гелікоптерів – 261 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1562 (+0),
  • крилаті ракети ‒ 531 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4441 (+12) од,
  • спеціальна техніка ‒ 163 (+0).

Втрати цивільних

22 листопада теперішнього року Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявило про 16 тисяч 784 мирних мешканці, які загинули від початку всеосяжного вторгнення рф в Україну.

Зокрема:

  • 6 тисяч 595 українців загинули;
  • 10 тисяч 189 - отримали поранення.

А втім в ООН додали, що число жертв російського повномашстабного вторгнення в Україну є набато вищою. Наразі надходження інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, затримується, і багато повідомлень все ще чекають на підтвердження.

Це стосується, наприклад, Маріуполя (Донецька область), Ізюма (Харківська область), Лисичанська, Попасної та Сєвєродонецька (Луганська область), звідки надходять повідомлення про численні жертви серед цивільного населення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: