росія вкрала української пшениці на $1 млрд

Grain Harvest Continues In Ukraine After Export Deal

З окупованих росіянами територій України було зібрано майже 6 млн т пшениці, внаслідок чого держава втратила щонайменше 1 млрд дол.

Про це пише Bloomberg з посиланням на дослідження з використанням супутникових зображень програми NASA з продовольчої безпеки та сільського господарства, передає ТСН.

Так, за даними NASA Harvest, із тимчасово захоплених територій України було зібрано майже 6 млн т пшениці. Зібрано близько 88% озимих культур, посіяних на захоплених територіях. Водночас не зібрано врожай із територій, розташованих здебільшого вздовж лінії фронту.

Результати дослідження також свідчать, що російські кораблі експортували вивезене з окупованих територій зерно до інших країн, включно з Лівією та Іраном. Проте обсяги цього зерна оцінити важко, адже вантажовідправники приховують походження вантажів.  

Зазначається, що майже чверть української пшениці вирощується на територіях, які росія називає своїми, здійснивши там спробу анексії, проте частина цих територій контролюється Україною.  

Комерціалізація награбованої сировини може становити воєнний злочин, попередив головний прокурор Швейцарії, провідного центру торгівлі сировиною.

Найбільший український виробник HarvEast заявив, що всі озимі культури, які він висадив на своїх землях у Донецькій області, зібрали цього літа російські окупанти.

Як пише 24 канал, відповідно до розслідування The Wall Street Journal, кораблі, які були залучені до контрабанди, належали компаніям підконтрольним Петру Ходикіну.

Чоловік є власником RIF Trading – найбільшої експортної зернової компанії росії. росіяни відправляли тисячі тонн української пшениці на світові ринки, видаючи її за свою. Постачання йшло через окупований Крим, через що експорт зерна із Севастополя зріс.

Флот невеликих суден переправляв контрабандне зерно з Севастополя на більші вантажні судна, які чекали у морі. Навантаження здійснювалося за допомогою плавучих кранів. Потім великі кораблі відпливали до портів призначення.

Читайте також: путін не зацікавлений у серйозних переговорах з Україною, – ISW.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: