Загрожує життю, безпеці та здоров'ю: у Львові депутати просять ВРУ заборонити організації УПЦ МП

37049555_401

Львівська міськрада просить Верховну раду України про повну заборону релігійних організацій московського патріархату.

Про це йшлося на сесії мерії у вівторок, 6 грудня, передає ІА Дивись.info.

Зокрема просять на законодавчому рівні заборонити діяльність релігійних об'єднань Української православної церкви (московського патріархату) на території України.

Читайте також: Зеленський заборонив діяльність УПЦ МП в Україні

Хочуть, аби у Раді негайно ініціювали та ухвалили законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, які входять до складу чи визнають у будь-якій формі підлеглість російській православній церкві (РПЦ), та/або афілійованих із центрами впливу в російській федерації, згідно з нормами міжнародного права у сфері прав людини та міжнародних зобов’язань України.

Читайте також: Відчинили двері, стали на порозі, подивилися, але не вийшли, – релігієзнавець про незалежність УПЦ МП від РПЦ

Звернення зачитав депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир Марусяк. Каже, що львівські народні обранці перевірити статути всіх релігійних організацій, які можуть мати зв'язок із російською церквою.

Текст звернення

«Ми вимагаємо від Кабінету Міністрів України, зокрема Міністерства юстиції України, здійснити перевірку статутів відповідних релігійних організацій щодо наявності правових підстав та дотримання чинного законодавства України, зокрема щодо виконання вимог ч. 7 ст. 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Читайте також: В Україні повинні створити максимально некомфортні умови для УПЦ МП, – релігієзнавець

У разі виявлення порушень, невідкладно звернутись до суду з позовом про заборону діяльності таких релігійних організацій. Ми вважаємо, що сьогодні агресія російської федерації проти України здійснюється як із застосуванням збройних сил держави-агресора, так і з використанням засобів пропаганди ідей та наративів антиукраїнського та антидержавного характеру. А діяльність Української православної церкви (московського патріархату) підриває територіальну цілісність, соборність та державність України, спрямована на підтримку геноциду українського народу і несе пряму загрозу життю, здоров`ю, безпеці, честі та гідності українців», - йдеться у зверненні Львівської міськради.

Читайте також: Поганий знак: біля храмів МП на заході України розверзлася земля (фото)

Нагадаємо, 2 грудня президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо заборони діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в росії релігійних організацій.

Обшуки у храмах УПЦ МП

Співробітники СБУ та Нацполіції знайшли велику кількість антиукраїнських матеріалів під час безпекових заходів на території Почаївської духовної семінарії та Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП).

А після перевірок єпархії УПЦ МП на Буковині виявили методички та громадянство рф і посвідчення окупантів.

Під час обшуків у Лаврі виявили:

  • проросійську літературу, яка використовується під час навчання у семінарії та приходських школах, у тому числі для пропаганди «русского мира»;
  • готівку на загальну суму понад 2 млн грн, більше ніж 100 тис. доларів США та декілька тисяч російських рублів.

Роблять це, аби протидіяти підривній діяльності російських спецслужб у нашій державі.

«Враховуючи збройну агресію рф, дані заходи проводяться у тому числі для унеможливлення використання релігійних громад як осередку «русского мира» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів. За безпосередньої участі представників церкви правоохоронці проводять огляд території та приміщень для виявлення осіб, які можливо причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України, та предметів, заборонених до обігу», - заявляють у Службі безпеки України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: