Атака у відповідь: як війна в Україні переходить на територію росіян

атака по росії

Третя очевидна атака безпілотників за два дні по російських авіабазах вказує на новий етап війни для України.

Чому атака по росії є небезпечною для Заходу та чи може Україна вдарити по москві, розповідає ІА Дивись.іnfo.

Удари по росїі

Значні напади на російські авіабази є новим поворотом у війні росії проти України. Один з ударів сталася на авіабазі Енгельс-1 у Саратовській області, інший — у Дягілевому Рязанського району — обидва за сотні кілометрів усередині російсько-українського кордону.

Повідомляється, що кілька росіян були вбиті або поранені, щонайменше два літаки пошкоджені. москва відразу звинуватила Україну в ударах, які, схоже, були нанесені з використанням безпілотних літальних апаратів.

Хоча київська влада відкрито не приписувала собі заслуги, вона не заперечувала своєї провини. Один з радників президента Володимира Зеленського, Михайло Подоляк, написав у Twitter : «Якщо щось запускається в повітряний простір інших країн, рано чи пізно невідомі літаючі об’єкти повернуться в точку вильоту». Навряд чи загадково.

У вівторок над російським аеродромом здійнялося полум’я та густий дим. Втретє за два дні пролунали удари по військовій авіабазі на російській території. На думку аналітиків, це свідчить про більш сміливу фазу українських атак із застосуванням зброї більшої дальності.

Після дев’яти місяців російських атак українці спостерігають за тим, як українська авіація здатна завдавати ударів далеко вглиб росії. Більше того – теоретично навіть здатна вдарити по москві. Удари не на жарт злякали росіян, які зрозуміли, що перебувати на території росії стало небезпечно не лише через диктаторську політику їхнього царя путіна, але й через пряму загрозу ракетних ударів з боку України.

У понеділок, 5 листопада, нова українська вражаюча здатність завдавати удари на великій відстані привернула увагу світу. І російський уряд, і високопоставлений український чиновник, який говорив на умовах анонімності для передачі конфіденційної інформації, заявили, що удари були здійснені Україною за допомогою безпілотників.

«Якщо росія оцінить інциденти як навмисні атаки, вона, ймовірно, вважатиме їх одними з найбільш стратегічно значущих провалів захисту сил з моменту її вторгнення в Україну», — заявило міністерство оборони Британії в оцінці розвідки, опублікованій у вівторок. Цього дня вибух спалахнув поблизу авіабази в Курській області на південному заході росії, приблизно за 80 миль від України. російські офіційні особи заявили, що це була чергова атака безпілотників, але не звинуватили Україну.

Тема залишається досить чутливою для того, щоб уряд України старанно уникав будь-якого публічного визнання відповідальності за страйки. Але серед офіційних осіб і цивільних є поширене відчуття, що, окрім ядерної ескалації, росія майже нічого не може зробити Україні у відповідь, чого вона вже не робить, завдаючи хвилі ударів по енергетичній системі країни та іншій інфраструктурі, - зазначає The New York Times.

«Якщо на вас хтось нападає, ви даєте відсіч», — сказав в інтерв’ю колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк, уточнивши, що він не виступає від імені уряду і не може підтвердити факт ударів. 

Станом на цей тиждень, додав він, «розуміння росіянами того, що вони непереможні і не досягнуті в росії, не буде». Західні аналітики погодилися, що ризик ескалації з боку москви невеликий. росія вже загострилася, сказав Робін Ніблетт, колишній директор Chatham House, лондонського дослідницького інституту, «знищивши українську інфраструктуру, щоб спробувати змінити стратегічний контекст війни, змусити Україну сісти за стіл переговорів і попередити європейців, що стає дорожчим «день за днем ​​відбудовувати Україну».

Цікавим є те, що у жовтні український державний виробник зброї «Укроборонпром» заявив, що завершує розробку безпілотника з дальністю понад 600 миль і 165-фунтовою боєголовкою. А в неділю — за день до того, як були вражені дві віддалені російські бази — компанія заявила, що завершила випробування нової зброї.

                             Про що свідчать удари?

Як пише Bloomberg, можливо, ці удари були відкалібровані, щоб служити просто демонстрацією можливостей України. У майбутньому Київ може розширитися, але буде обережним, щоб завдавати ударів лише по суто військовим цілям, зберігаючи висоту над росією з точки зору міжнародного права. Якщо путін не відмовиться від повітряної війни (дуже малоймовірно), його батьківщина буде під ударом.

Західні спонсори намагатимуться стримати українців від більш масштабних атак, сподіваючись зменшити ризик подальшого розгортання конфлікту та безпосереднього залучення Організації Північноатлантичного договору. НАТО намагатиметься заспокоїти українців, пропонуючи більше та кращі ракети «земля-повітря» для захисту їхніх міст, і може серйозно розглянути питання про постачання бойових літаків. 

«Якщо українці отримають інструменти справді «закрити небо» над своєю нацією, вони могли б легше утримуватися від дальніх атак. Але на даний момент Україна має повне право відповісти на цілі всередині росії. Робити це з безпілотними транспортними засобами – розумний шлях. Якщо Захід не бажає захистити українців від кампанії терору з неба, ми маємо забратися з їхнього шляху» , вважає західний аналітик.

З іншого боку, ці атаки, ймовірно, зміцнять рішучість російських військових і дадуть путіну тезу для розмови, яку він хоче для російського населення: «Україна атакує нас». Але після більш ніж дев’яти місяців його жорстокої війни рейтинг його схвалення вдома падає, а його міжнародна підтримка зменшується. Санкції завдають шкоди економіці, і в понеділок набули чинності обмеження цін на російську нафту. Європа добре тримається разом перед обличчям російського енергетичного шантажу.

Фото - Максим Шипенков

Подібно до знаменитого повітряного нальоту на Токіо, здійсненого американським полковником Джиммі Дуліттлом на початку Другої світової війни, атаки безпілотників демонструють слабкість на нібито невразливому тилу. Це може допомогти звичайним росіянам побачити зростання вартості того, що найкраще можна назвати «війною путіна».

                               Відповідь України

Українські офіційні особи офіційно не підтверджували проведення ударів безпілотників у росії. Також вони зберігали двозначність щодо попередніх резонансних атак.

Водночас Міністерство оборони Великої Британії заявило, що росія, найімовірніше, вважатиме атаки на російські бази на відстані понад 500 кілометрів (300 миль) від кордону з Україною «одними з найбільш стратегічно значущих провалів захисту сил з моменту її вторгнення в Україну», - пише AP.

«У них залишиться менше авіатехніки після того, як вона постраждала через ці таємничі вибухи», — сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. «Це, безсумнівно, чудова новина, тому що якщо один або два літаки вийдуть з ладу, то в майбутньому ще деякі літаки можуть якимось чином відмовити. Це зменшує їхні можливості».

У новому прояві непокори президент України Володимир Зеленський проїхав поблизу лінії фронту на сході Донецької області. Відзначаючи День Збройних сил України, він пообіцяв витіснити російські війська з усієї території України.

Зеленський на Донеччині, 7 квітня

«Всі бачать вашу силу і вашу майстерність.... Я вдячний вашим батькам. Вони виховали справжніх героїв», – сказав Зеленський у відеозверненні до українських військових із міста Слов’янськ, ключового українського опорного пункту на сході.

                                       Відповідь росії

москва звинуватила Київ у безпрецедентних атаках на дві авіабази в глибині росії днем ​​раніше. Напади на базу енгельса в саратовській області на волзі та базу в дягілевому в рязанській області на заході росії були одними з найбільш зухвалих на їхній території під час війни.

Так званий речник кремля пєсков заявив, що російська влада «вжиє необхідних заходів» для посилення захисту ключових об'єктів. російські блогери, які зазвичай підтримують контакти з чиновниками в армії своєї країни, критикували відсутність оборонних заходів.

Пожежа спалахнула в аеропорту на півдні курської області росії, що межує з Україною, після того, як безпілотник влучив у об'єкт, заявив у вівторок губернатор регіону. Під час другого інциденту промисловий завод за 80 кілометрів (50 миль) від українського кордону також був об’єктом дронів, які пропустили склад палива на місці, повідомляють російські пропагадистські ЗМІ.

Після цього російські війська завдали ще одну хвилю ракетних ударів по українській території, які вразили будинки та будівлі та вбили мирних жителів, посилюючи збитки, завдані електроенергії та іншій інфраструктурі протягом тижнів ракетних атак.

Окупанти обстріляли школу у Краматорську

російський провоєнний блогер у понеділок у Telegram-каналі «Milinfolive» розкритикував російське військове керівництво, стверджуючи, що некомпетентність і відсутність належних укріплень на авіабазах зробили можливими удари українських безпілотників.

Міністерство оборони росії повідомило, що троє російських військовослужбовців загинули, ще четверо отримали поранення в результаті ударів у понеділок, а два літаки отримали легкі пошкодження.

                                    Відповідь США

Держсекретар США Ентоні Блінкен, виступаючи на пресконференції у Вашингтоні, заявив, що Сполучені Штати «не заохочували і не дозволяли українцям завдавати ударів усередині росії». Але він сказав, що США разом з багатьма іншими країнами, які підтримують Київ, сповнені рішучості переконатися, що українці мають «обладнання, необхідне для захисту себе, захисту своєї території, захисту своєї свободи», - передає CNN.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що США не працюють над тим, щоб перешкодити Україні розвивати власний ударний потенціал великої дальності, який потенційно міг би вражати ціль на території росії.

Його коментарі з’явилися після того, як у вівторок високопосадовець Державного департаменту США припустив, що українці стоять за нещодавніми ударами безпілотників по двох російських базах, і прямо звинуватив президента росії путіна у вчиненні військових злочинів, націлених на цивільне населення та інфраструктуру.

Заступник держсекретаря з політичних питань Вікторія Нуланд сказала CNN, що «ніхто не взяв на себе відповідальність» за атаки безпілотників, але додала, що «український народ неймовірно інноваційний: вони створюють власні дрони, повітряні та морські, які є неймовірно ефективними».

Виступаючи на прес-конференції з міністром оборони Ллойдом Остіном та їхніми австралійськими колегами, Блінкен сказав, що йому відомо про повідомлення про удари безпілотників по території росії, але не має додаткової інформації.

     Удари по росії можуть стати проблемою для Заходу

Ці атаки є «свого роду символічним жестом», сказав Дуглас Баррі, військовий експерт з аерокосмічної галузі Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні. «Ви переслідуєте бази бомбардувальників із чимось, що є у вашому інвентарі, або в музеї, або ви сховали позаду свого аеродрому, тому що ви цим не користувалися протягом тривалого часу».

Хоча атаки цього тижня, здається, не суттєво зменшили військовий потенціал росії, рішучість України завдати удару всередині росії може стати проблемою для західних союзників, які мають намір не бути втягнутими у війну з росією. Державний секретар Ентоні Дж. Блінкен на пресконференції у вівторок заявив: «Важливо зрозуміти, через що українці живуть щодня, в умовах триваючої російської агресії проти їхньої країни, і нашу рішучість переконатися, що вони мають у своїх руках разом із багатьма іншими партнерами по всьому світу обладнання, яке вони потрібно захищати себе і захищати свою територію».

Сполучені Штати та інші країни НАТО постійно відмовляються надавати Києву західну зброю, яка могла б досягти цілей далеко на території москви, як-от ракета ATACMS, яка має радіус дії до 290 миль, з набагато вищою швидкістю та більшою вибуховою потужністю, ніж ракета дрон. Союзники також не бажають надати Україні сучасні західні танки та винищувачі, про які вона запитувала.

Але Ульріх Шпек, німецький зовнішньополітичний аналітик, сказав, що російські погрози розв’язати війну, зокрема за допомогою ядерної зброї, стають дедалі марнішими. Світові лідери, дружні до президента путіна, включно з президентом Китаю Сі Цзіньпіном і прем’єр-міністром Індії Нарендра Моді, застерігали від цього, а офіційні особи США погрожували невизначеними жахливими наслідками, якщо кремль зробить такий крок.

НАТО і Вашингтон, сказав пан Спек, «визнали, що українці просувають це вперед, і з часом страх перед російською ескалацією відступив».

російські аеродроми та військові літаки, що базуються там, використовувалися для запуску багатьох ракет, які сили москви використовували протягом місяців, щоб завдати удару по Україні далеко за лінією фронту, вбиваючи мирних жителів і завдаючи шкоди життєво важливим послугам, таким як житло, електроенергія, тепло та вода.

Мік Раян, офіцер австралійської армії у відставці, написав на платформі блогів Substack про нову готовність України атакувати всередині росії: «Це не ескалація, як дехто впевнено стверджує. Але це необхідний політичний і військовий захід для України, щоб обмежити гуманітарну шкоду від жорстоких безпілотних і ракетних атак росії».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: