У Китаї заявили, що не хочуть "вибирати між друзями" Україною і росією

AUSTRIA-EU-IRAN-USA-NUCLEAR-POLITICS-DIPLOMACY-ENERGY

Новопризначений посол КНР у ЄС Фу Конг заявив, що вторгнення росії в Україну поставило Китай "у дуже складне становище", оскільки він не хоче "вибирати між друзями" москвою й києвом.

Про це Фу Конг розповів в інтерв’ю газеті South China Morning Post.

Посол заявив, що війна в Україні "стає проблемою для двосторонніх відносин із ЄС".

Фу Цун також заявив, що війна поставила "Пекін у дуже складне становище, з політичної точки зору".

Ми зазнаємо побічних збитків від цієї кризи. І росія, і Україна є добрими друзями, тому ми не хочемо обирати між друзями. Це відправна точка нашої позиції, – сказав він.

Цікаво, що пан Фу так і не назвав війну в Україні війною. Натомість він вживав слова "конфлікт" та "спецоперація", оскільки "саме так це називають росіяни".

Новий посол Китаю в ЄС заявив, що на другий день після початку російського вторгнення відбулася важлива телефонна розмова між президентом Китаю Сі та президентом Путіним. Під час цієї розмови лідер Китаю чітко висловився за пошук мирного рішення.

Через 10 місяців після цього факти свідчать про те, що Китай не надає військової допомоги Росії. Насправді наша позиція була досить збалансованою, погодьтеся, і ми готові брати участь у будь-яких мирних зусиллях, – запевнив він.

Як пише Українська правда, посол Китаю в ЄС також заявив, що США нібито "мають вигоду з цієї кризи", продаючи зброю та заробляючи на енергетичній кризі в Європі.

"Найважливіше – зупинити бойові дії, досягти припинення вогню, щоб врятувати життя, і ми будемо підтримувати всі зусилля в цьому відношенні. Ми знаємо, що деякі країни або деякі люди в певних країнах не хочуть бачити припинення ворожнечі. І ми не думаємо, що це правильно", - сказав Фу.

Відповідаючи на питання, чи вважає він, що США не хочуть бачити закінчення війни, Фу сказав: "Це наша оцінка".

"Ми знаємо, що деякі люди мають вигоду з цієї кризи. Вони продають величезну кількість зброї. А також фактично, що стосується побічних ефектів цієї кризи, ми знаємо, хто має вигоду з енергетичної кризи, яку пережили європейські країни", - сказав він.

Як відомо, Китай уникає критики росії у зв'язку з війною в Україні. Пекін підписав комюніке на саміті G20 в Індонезії в листопаді, в якому йдеться про те, що "більшість членів рішуче засудили війну в Україні", але продовжує утримуватися від того, щоб називати її війною.

У листопаді лідер КНР Сі Цзіньпін заявив канцлеру Німеччини Олафу Шольцу, що він проти застосування ядерної сили в Європі, наголосивши на бажанні Пекіна утримати війну росії в Україні від ескалації.

21 грудня Сі Цзіньпін сказав колишньому президенту росії дмитру медведєву, що його країна хотіла б бачити переговори щодо України.

У грудні Сі Цзіньпін доручив уряду налагодити тісніші економічні відносини з росією, тоді як протягом дев’яти місяців повномасштабного російського вторгнення в Україну займав вичікувальну позицію. 

21 грудня росія та Китай розпочали спільні навчання у Східно-Китайському морі.

Читайте також: Загроза вторгнення з білорусі низька, – ГУР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: