путін і пригожин хочуть відбирати майно в російських олігархів на благо війни, – ISW

Безымянный
Ілюстративне фото/АР

Російські еліти невдовзі можуть опинитися у скрутному становищі. Причина в тому, що в росії хочуть конфісковувати майно олігархів для фінансування війни проти України.

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

ISW припускає, що російські силовики можуть створювати інформаційні приводи для виправдання націоналізації ресурсів олігархів для фінансування військових дій росії.

В основу звіту увійшов виступ власника ПВК "Вагнера" євгенія пригожина, який 24 грудня відвідав похорони загиблого найманця у санкт-петербурзі. Там він заявив, що росії необхідно конфіскувати розкішне майно та житло в еліт, які ігнорують або не підтримують військові дії через страх втратити свій привілейований спосіб життя.

Аналітики вважають, що, можливо, пригожин використовує такі популістські заяви, щоб підвищити свій авторитет у російському суспільстві або вплинути на повернення більш жорстких заходів з націоналізації.

Президент росії володимир путін також раніше висловив претензії до російських олігархів, заявивши, що росіяни, які виводять гроші з-за кордону і не мають зв'язку з країною, "становлять небезпеку" для росії.

путін заявив, що хоча переважна більшість російських бізнесменів є патріотами, є й такі, які не поділяють цих настроїв. Він підсумував, що "кожен прагне не тільки залишитися, жити і працювати в росії, але працювати на благо нашої країни".

В ISW нагадали, що раніше путін націоналізував великий бізнес на початку 2000-х років, щоб зміцнити свою авторитарну клептократію, і, можливо, намагається використати націоналізацію, щоб змусити еліти підтримувати його війну в Україні або конфіскувати їхнє майно для фінансування військових витрат.

Читайте також: Росіяни сповільнили наступ на Бахмут і хочуть тактичну або оперативну паузу, – ISW

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: