Попри щоденні обстріли України, путін заявляє, що відкритий до переговорів

путін

російський диктатор путін стверджує, що готовий до переговорів. Водночас в Україні не стихають сирени повітряної тривоги.

Про це пише The New York Times.

У той час, коли частина українців святкувала Різдво 25 грудня, вбивця путін повторив заяву про те, що його війна була на захист національних інтересів росії і що Україна та її союзники винні в конфлікті, який триває уже 11-й місяць.

«Ми готові вести переговори з усіма учасниками цього процесу про якісь прийнятні результати, але це їхня справа — не ми відмовляємося від переговорів, а вони», — сказав путін в інтерв'ю російському телебаченню.

Натомість представники США заявили, що росія не надала жодних ознак того, що готова вести переговори сумлінно.

У неділю українці виявилися налаштованими відзначити якомога звичайніше свято.

«Ніхто не скасовував дні народження, і ніхто не скасовував Різдво», — каже Олег Моор, 50 років, кухар із Києва. «Не можна говорити дитині: «Почекай, поки закінчиться війна». Може, немає музики, може, немає таких концертів, як минулого року, але ми продовжуємо жити».

Через російські удари по інфраструктурі українська столиця здебільшого позбавлена ​​святкових вогнів та прикрас, але влада таки встановила на центральній площі ялинку від генератора , яка продовжувала світити навіть під час частих відключень.

«Росія не хоче переговорів, а намагається уникнути відповідальності», – написав Подоляк у Twitter .

Протягом осені та початку зими російські війська завдавали залпів крилатими ракетами та запускали безпілотники по українських містах, націлюючись на енергетичну та теплоінфраструктуру. Військові аналітики кажуть, що це частина російської стратегії занурення країни в морок і холод, щоб деморалізувати населення.

Бомбардування зазвичай відбуваються з інтервалом приблизно в тиждень. Дії в неділю, які викликали повітряну тривогу, могли бути або ракетним обстрілом Росії, або відправкою літаків, які спрацювали помилкові сигнали тривоги.

Але сигнали про повітряний наліт є руйнівними, навіть якщо вони звучать як запобіжний захід  , і фактичних ударів не слідує.

Під час оповіщення українці часто переходять у коридори, ванні кімнати чи інші приміщення вдома, які знаходяться подалі від вікон і вважаються безпечнішими на випадок страйку. Деякі люди йдуть у підвали або швидко одягають дітей у теплий одяг, щоб знайти притулок на станції метро.

Столичні українці також покладали надії на протиповітряну оборону країни.

Але в містах, розташованих ближче до лінії фронту, жодна оборона не може захистити від вогню артилерії. Міністр оборони України Олексій Резніков у неділю написав у Twitter, що артилерія знищила єдину церкву в селі Киселівка Херсонської області на півдні України.

Одним із хвильових наслідків війни стала зміна поглядів на те, коли слід святкувати Різдво, і тепер більше православних українців говорять, що хочуть святкувати Різдво 25 грудня, як у більшості країн Європи, а не за православним літургійним календарем. За останній рік різко зросла підтримка святкування Різдва в грудні. Соціальне опитування соціологічного агентства «Рейтинг» показало, що 44 відсотки українців хочуть святкувати в грудні, порівняно з 26 відсотками опитаних минулого року.

У неділю віряни переповнили маленьку каплицю Софійського собору в Києві, одного з найстаріших храмів столиці, на різдвяну службу. Згорнувшись від холоду, вони продовжували молитися, незворушно, навіть коли пролунала ранкова тривога повітряної тривоги.

У Римі Папа Римський Франциск закликав до миру в Україні під час свого різдвяного звернення з балкону базиліки Святого Петра, просячи Бога «просвітити розуми тих, хто має силу заглушити грім зброї, і негайно покласти край цьому безглуздому війна».

Прохання Папи прозвучало через день після того, як російські обстріли прокотилися по центру південного міста Херсон, убивши щонайменше 10 людей і спонукавши президента України Володимира Зеленського сказати, що свята «мають для нас гіркий присмак цього року».

«Обід за сімейним столом не може бути таким смачним і теплим — навколо нього можуть стояти порожні стільці», — сказав він у передріздвяному посланні. «А наші будинки та вулиці не можуть бути такими яскравими. А різдвяні дзвони можуть дзвеніти не так голосно і натхненно. Через сирени повітряної тривоги або, ще гірше, через постріли та вибухи».

Ці настрої були помітні в Києві, де напередодні Різдва зібралися друзі та родичі українських військовополонених і влаштували виставу «Різдво в неволі», відтворивши образ Таємної вечері, яка включала колючий дріт і порожні сталеві чаші.

«Ми маємо можливість зібратися за рясним українським столом, завдяки нашим воїнам, які жертвують своїм звичайним життям, щоб захистити нас», – сказав Євген Сухарніков, один з організаторів, чий 24-річний син є військовополоненим.

«Їх постійно переміщують, і ми не маємо можливості зв’язатися з ними», – сказав пан Сухарніков.

 Українські військові повідомили в неділю, що напередодні в Херсонській області загинули троє фахівців з розмінування під час розмінування та розмінування нерозірваних боєприпасів, залишених російськими військовими, які відступили звідти минулого місяця.

Через день після теракту в місті Херсон у неділю біля пункту здачі крові вишикувалась велика черга, свідчать фото, поширені українськими чиновниками у соцмережах. Понад 60 людей отримали поранення під час ударів по торговим районам і житловим будинкам під час однієї з найбільш смертоносних атак росіян на місто за майже два місяці після того, як його захопили українські сили.

«Люди зібралися, щоб допомогти постраждалим від вчорашнього російського теракту співвітчизникам», – йдеться у повідомленні українських військових у Twitter . «Гнів. Непереможність. Співчуття. Перемога».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: