Іран і надалі постачатиме безпілотники росії

літак іран

У міру того, як війна в Україні розгортається, деякі офіційні особи переконані, що Іран і росія будують новий союз за зручністю.

Про це пише The New York Times.

Адміністрація Байдена розпочала широкі зусилля, щоб зупинити здатність Ірану виробляти та постачати безпілотники до росії для використання у війні в Україні, спроба, яка перегукується з її багаторічною програмою перекриття доступу Тегерана до ядерних технологій.

В інтерв’ю в Сполучених Штатах, Європі та на Близькому Сході низка розвідників, військових і національних служб безпеки описали розширювальну програму США, яка має на меті перешкодити можливості Ірану виробляти безпілотники, ускладнити росіянам запуск безпілотні «камікадзе» і — якщо нічого не допоможе — забезпечити українців обороною, необхідною для того, щоб збити їх з неба.

Широта зусиль стала більш очевидною в останні тижні. Адміністрація прискорила свої кроки, щоб позбавити Іран компонентів західного виробництва, необхідних для виробництва безпілотників, які продаються в Росію, після того як під час дослідження уламків перехоплених безпілотників стало очевидно, що вони оснащені технологіями виробництва Америки.

Збройні сили США допомагають українським військовим націлити місця, де готують безпілотники до запуску — це складне завдання, оскільки росіяни переміщують місця запуску — від футбольних полів до парковок. І американці поспішають із новими технологіями, призначеними для раннього попередження про наближення зграй безпілотників, щоб підвищити шанси України знищити їх усіма, починаючи від пострілів і закінчуючи ракетами.

Але всі три підходи зіткнулися з серйозними проблемами, і прагнення відрізати критичні частини для безпілотників уже виявилося таким же важким, як і десятирічне прагнення позбавити Іран компонентів, необхідних для створення делікатних центрифуг, які він використовує для збагачення майже бомбовий уран. Останніми тижнями представники американської розвідки заявили, що іранці використовують у програмі безпілотників свій досвід щодо поширення виробництва ядерних центрифуг по всій країні та пошуку технологій «подвійного використання» на чорному ринку, щоб обійти експортний контроль.

Фактично, одна з іранських компаній, названа Великобританією, Францією та Німеччиною ключовим виробником одного з двох типів безпілотників, які купують росіяни, Qods Aviation, протягом багатьох років фігурувала в списках ООН постачальників для Ірану. ядерної та ракетної програм. Компанія, яка належить іранським військовим, розширила лінійку безпілотників, незважаючи на хвилі санкцій.

Зазначимо, що і москва, і Київ заявляють, що готові до переговорів, але їхні умови сісти за стіл переговорів свідчать про інше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: