Ринок оренди офісної нерухомості в Україні: підсумки року

ждлор
фото: з відкритих джерел

Ринок комерційної нерухомості зараз перебуває в стагнації. Ціни просіли у всіх сегментах за винятком невеликих торгових площ, попит на які доволі значний як у столиці, так і в регіонах. Експерти вважають, що наступного року ринок зростатиме.

Про це на Forum west «Нерухомість/рітейл» у Львові говорила старша консультантка з офісної нерухомості CBRE Ukraine Анастасія Качан.

фото: Анастасія Качан на Forum west «Нерухомість/рітейл» у Львові, Дивись.info

Попит на комерційну нерухомість після початку повномасштабного вторгення

На початку війни найбільший попит був на великі складські приміщення, де зберігали своє майно релоковані з прифронтових районів бізнеси, волонтери та міжнародні гуманітарні організації. 

З кінця вересня в Києві та регіонах стрімко відновлюється попит на невеликі торгові площі 20-50 квадратних метрів через попит з боку малого бізнесу. А от великі торгові площі простоюють. Щодо офісної нерухомості то тут стагнація зумовлена масовим переведенням працівників на віддалену роботу. 

«Проте в Україні активізувалася купівля комерційної нерухомості. Іноземці та український бізнес, котрі вірять у перемогу Україні в війні та стрімке відновлення країни після війни отримали змогу придбати за хорошу ціну об’єкти які до війни ніхто навіть не думав продавати», - зауважує експертка.

Середні ціни на оренду офісів у великих містах України 2023-му:

  • Київ — 12,8
  • Львівська область — 10
  • Одеська область — 8,14
  • Івано-Франківська область — 6,7
  • Дніпропетровська область — 6,44
  • Київська область — 5,7

Комерційна нерухомість Києва

За словами Анастасії, у Києві спостерігається бум на оренду торгової нерухомості невеликих метражів. Головним чином шалений попит пов’язаний з великою кількістю переселенців, які переїхали до Києва з прифронтових регіонів та вирішили зайнятися у столиці бізнесом, яким займалися в рідних містах. Разом з цим попит на великі торгові площі є суттєво нижчим.

«Орендні ставки на невеликі торгові площі не лише досягли значень довоєнних, але й навіть перевищили їх. Особливо це стосується кав’ярень 20 квадратних метрів, та аптек площею 50 квадратних метрів і вище. Аптеки зараз розвиваються шаленими темпами і за місця з хорошим трафіком та потенційним виторгом можуть запропонувати за площу в 1,5 раза більше ніж інші потенційні орендарі», - каже фахівчиня.

Вона зазначає, що за місця з найкращим трафіком та потенційно хорошим виторгом

Ще одним важливим трендом на ринку комерційної нерухомості Києва є переміщення бізнесу з центру столиці до спальних районів. Це пов’язано з тим, що за час пандемії COVID-19 та повномасштабної війни концентрація людей в спальних районах є значно вищою ніж в центрі міста, а сегмент офісною нерухомості переживає стагнацію.

«Центр обезлюднів ще більше ніж було до війни. Офісної нерухомості зараз дуже багато пропозицій по ринку. Цей сегмент в жахливому стані. Минулої зими офіси намагалися здавати просто за комунальні послуги, щоб хоч якось утримувати ці активи власним коштом. Зараз тут вже трошки краще, але слово “трошки” тут ключове».

До повномасштабного вторгнення офісна нерухомість у столиці була відносно заповнена навіть попри пандемію.Попит мали не лише ліквідні місця, але й неліквідні. Проте станом на осінь 2023 зниження цього сегменту ринку нерухомості становить 70%. Наразі ціна на оренду офісу може залежати від різних факторів, включаючи ремонт, розташування, поверху, прохідної та коливається від 7 до 30 доларів за кв. м.

Анастасія вважає, що у наступному році малий бізнес у столиці продовжить розвиватися. Тому вартість оренди торгової нерухомості зростатиме в ціні. А от передумов до відновлення попиту на офіси експертка не бачить. 

«Люди вже звикли працювати віддалено тож я думаю, що в сегменті офісної нерухомості кардинальних змін не буде».

Скільки коштує оренда комерційної нерухомості Львова

Вартість оренди комерційної нерухомості Львова повернулась до рівня що передував повномасштабній війні. Попит на оренду комерційної нерухомості знизився навіть попри те, що до Львова переїхало багато людей з інших регіонів України. 

«Найбільш трендовими на початку минулого року були великі складські приміщення площею 500 квадратних метрів і більше. А от на офіси та попиту не було. Так само як і на невеликі комерційні приміщення, найпопулярнішими були площі в 300-500 квадратних метрів. Зараз ринок комерційної нерухомості ожив, але от тренд повернення в офіси відносно невеликий. Як правило офісні приміщення знімають іноземці. ІТ-офіси зараз пустують, бо багато працівників цієї сфери виїхали з країни, оскільки міжнародні компанії не укладали договори з компаніями зареєстрованими в Україні», - говорить консультантка з офісної нерухомості.

За її словами, зараз найбільше активності не так в оренді, як в купівлі комерційної нерухомості Львова. Досить активними є іноземці, які бачать перспективу в повоєнному відновленні країни.

«Багато хто дізнався про Україну та про те, що тут можна купити нерухомість разом з землею. В Польщі ви купуватимете землю пів року, а от в Україні це відбувається майже одразу. На вартість оренди цей тренд також впливатиме. Проте найбільш активно цей ринок розвиватиметься після закінчення війни».

фото: з відкритих джерел

Читайте також: Рітейл в Україні: ситуація у 2023 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: