Фінляндія і Польща розглядають можливість надання Україні танків Leopard

Безымянный
Колаж 24 Каналу

Весь світ продовжує допомагати Україні протистояти російській агресії. Напередодні стало відомо, що нам можуть передати танки Leopard відразу дві країни – Польща та Фінляндія.

Про це повідомляє The Wall Street Journal, пише 24 канал.

Зауважимо, що Польща – одна з тих держав, яка з самого початку тиснула на інших міжнародних партнерів. У ній чітко розуміли, що якщо не надавати Україні необхідну зброю, то росія піде й на Європу зі своїми імперськими амбіціями.

Наприклад, у Фінляндії розглядають передачу нашій державі німецьких Leopard 2. Про це заявив глава Комітету з питань оборони Антті Хаккянен. Водночас він назвав важливу умову: потрібно, щоб це робили й інші держави Європи.

Якщо Європа почне давати танки Україні ширше на дюйм, Фінляндія повинна бути залучена. Звичайно, з нашим невеликим внеском, тому що наша власна обороноздатність завжди є пріоритетом для нас як прикордонної країни з росією, – наголосив він.

Leopard ми можемо отримати і від Польщі. У цьому випадку слід розуміти, що чим швидше державі передадуть резервні танки, замовлені у США та Південній Кореї, тим швидше німецькі танки від сусідів допомагатимуть ЗСУ.

Слід пам'ятати, що на початку війни Польща передала Україні понад 240 модернізованих танків радянських часів. І вона залюбки передасть нашій державі Leopard, які значно краще броньовані, ніж машини, запропоновані Францією, Німеччиною та США.

Додамо, що наразі у Польщі понад 240 танків Leopard. Цього достатньо для своїх двох танкових бригад. Але усі ці машини країна готова віддати, коли отримає своє замовлення від американців і корейців.

Питання не тому, якщо, а в тому, коли. Це саме те, за що Польща виступала багато місяців,
– наголосив Славомір Дебскі.

За його словами, за цей час Польща зробила чимало на дипломатичному рівні, щоб передача танків не була чимось ефемерним. І тепер ми усе частіше чуємо про те, що Україна отримуватиме їх від західних партнерів. У цьому випадку теж можна сказати, що нарешті крига скресла.

Є важливий момент, який ми зобов'язані нагадати. Україна теоретично могла б отримати Abrams від США, але є низка "але". Передовсім мовиться про високу вартість та складність обслуговування цих танків. Крім того, вони банально не підходять під наші кліматичні умови. Вони надзвичайно важкі, тож висока ймовірність, що просто грузнутимуть у болоті на полі бою. Тож вважаємо, що дуже добре, що партнери шукають альтернативу та надають її. Будь-яка зброя, отримана Україною, наближає нашу державу до перемоги.

Про причини ненадання Україні танків Abrams на брифінгу в п’ятницю розповіла заступниця помічника міністра оборони США з питань Росії, України та Євразії Лора Купер, повідомляє "Європейська правда".

Головна причина, через яку Сполучені Штати наразі утримуються від передання Україні власних танків Abrams, полягає у складності їхнього обслуговування в умовах бойових дій, а також необхідності підготовки військових.

"Одним з аспектів, на які ми звертаємо увагу, є, безумовно, можливості, які може запропонувати та чи інша техніка. Але ми також повинні брати до уваги такі речі, як технічне обслуговування й підготовка, забезпечення, також іноді відіграє важливу роль вартість", – зазначила вона.

Що стосується передання бойових машин піхоти Bradley, про що було оголошено напередодні, то це, за словами Купер, вказує на "правильний час для України скористатися своїми можливостями, щоб змінити динаміку на полі бою – і під кутом зору технічного обслуговування та підтримки".

"Ми абсолютно згодні з тим, що Україні потрібні танки. Це одна з причин, чому ми співпрацюємо з Нідерландами для відновлення низки танків Т-72, які вже прибувають на поле бою. Але ми повинні пам'ятати про технічне обслуговування і підтримку танків, і, звичайно, ми знаємо, що танк Abrams, окрім того, що він потребує багато пального, є досить складним в обслуговуванні", – вказала представниця Пентагону.

"Тому ми хочемо поглянути на весь спектр танкових можливостей і подивитися, де ми всі можемо підтримати Україну. Але знову ж таки, ми вже робимо це з танками Т-72. І зараз ми бачимо, як Франція передає свої легкі танки", – додала вона.

Кількома днями раніше ЗМІ з посиланням на джерела в Білому домі повідомляли, що у США досі виключають надання Україні танків Abrams, оскільки вони часто виходять із ладу, важкі, споживають багато пального й потребують постійної технічної підтримки.

Нагадаємо, у п'ятницю стало відомо, що Сполучені Штати виділяють Україні новий пакет підтримки у сфері оборони на суму понад $3 мільярда, який міститиме зокрема БМП Bradley.

Нагадаємо, що у росії вирішили «не помічати» нову допомогу США на $ 3,75 млрд

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: