росія виснажує свій ракетний арсенал і запас «Шахедів», – ISW

160832-1_large
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

російські війська продовжують виснажувати свій ракетний арсенал, але, ймовірно, найближчим часом вони й надалі зможуть загрожувати українській критично важливій інфраструктурі та цивільному населенню.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW)

Міністр оборони України Олексій Резніков 6 січня опублікував інфографіку, в якій зазначено, що російські війська витратили приблизно 81 відсоток своїх запасів стратегічних ракет і 19 відсотків запасів тактичних ракет.

Резніков повідомив, що російські сили, мають залишки своїх довоєнних і після вторгнення виробничих запасів:

  • 92 ракети Іскандер 9М723 (11%),
  • 52 ракети «Іскандер» 9М728/9М729 (44%),
  • 118 ракет Х-101 і Х-555/55СМ (16%),
  • 162 ракети Х-22/32 (44%),
  • 53 ракети Х-47М2 «Кінжал» (84 відсотки), а також
  • 59 ракет морського базування «Калібр» (9 відсотків).

ISW нагадує, що Міністерство оборони росії під час проведення масштабної серії ракетних ударів 29 грудня 2022 року заявило, що ракети морського базування «Калібр» ніколи не вичерпаються. Востаннє російські війська застосували ракети морського базування «Калібр» в Україні під час дев’ятої масштабної серії ракетних ударів по українській інфраструктурі 16 грудня.

Аналітики припускають, що незважаючи на те, що запаси тактичних ракет російських військових менше витрачені, ракети С-300 і 3М-55 «Онікс» є менш точними системами, ніж російські стратегічні ракети, тому, ймовірно, російські війська не використовували ці системи широко для масштабних ракетних ударів по критично важливих для України інфраструктура.

Резніков повідомив, що росії вдалося виробити з моменту вторгнення в лютому 2022 року:

  • 290 ракет Х-101 і Х-555/55СМ (65% довоєнного запасу),
  • 150 ракет "Калібр" (30 відсотків довоєнного запасу),
  • 36 ракет «Іскандер» 9М723 (5% довоєнного запасу),
  • 20 ракет «Іскандер» 9М728/9М729 (20% довоєнного запасу),
  • і 20 ракет Х-47М2 «Кінжал» (47% довоєнного запасу).

"Те, що росія виробляє стратегічні ракети з початку вторгнення в Україну в порівнянні з довоєнними запасами російської армії підкреслює, що росія не мобілізувала свою військову промисловість для підтримки російських військових операцій в Україні" - пишуть експерти.

Як вони стверджують, країна, як правило, збільшить виробництво ракет, ракет та інших систем зброї та боєприпасів перед тим, як розпочати велику війну, і, як правило, переведе свою військову промисловість на воєнний стан після початку війни. росія не зробила ні того, ні іншого.

Неспроможність путіна мобілізувати російську промисловість для підтримки російських військових зусиль в Україні може бути наслідком побоювань, що подальші економічні зриви можуть викликати подальше внутрішнє невдоволення в росії через те, що західні режими санкцій наклали значні обмеження на російську військову промисловість, або через властиві обмеження російської промисловості і військова промисловість або деяка комбінація цих факторів. Нинішній рівень виснаження російських військових стратегічних ракетних систем може обмежити частоту та масштаби російськими військами майбутніх масштабних серій ракетних ударів по Україні, але російські війська зможуть продовжити масштабну кампанію проти української інфраструктури найближчим часом і загрожувати життю мирних українських громадян.

Повідомляється, що російські війська також вичерпали свій арсенал безпілотників іранського виробництва після збільшення темпів атак безпілотників в Україні за останній місяць.

Аналітики стверджують, що російські війська витратили 88 відсотків своїх запасів безпілотників Shahed-131 і -136, які вони наразі отримали від Ірану. За словами Резнікова, залишилося лише 90 безпілотників іранського виробництва.

Раніше ISW оцінювало, що російські сили збільшили використання безпілотних літальних апаратів Shahed під час атак на Україну протягом останнього місяця, щоб підтримувати темп своєї кампанії проти української критичної інфраструктури без подальшого виснаження своїх більш цінних запасів ракет].

Також аналітики повідомляють, що контракт росії з Іраном передбачає, що Іран надішле до росії додатково 1000 безпілотників Shahed. Російські війська, ймовірно, зможуть провести лише кілька масованих атак безпілотників в Україні в найближчій перспективі, поки росія не отримає з Ірану чергову поставку безпілотників, які, як повідомляється, надходять партіями від 200 до 300.

Читайте також: Фінляндія і Польща розглядають можливість надання Україні танків Leopard

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: