Американські «вбивці дронів» виявилися далі від України, ніж очікувалося

Знімок екрана 2023-01-09 130119
Фото: L3Harris Technologies.

Ракетні установки «вбивці дронів» зі США прибудуть значно пізніше анонсованого спочатку часу, натомість німецькі системи з такими ж ракетами дістануться до України швидше.

Про це пише Defense Express.

Американська компанія L3Harris Technologies оголосила про укладення контракту на виробництво 14 систем Vampire з ракетами з лазерним наведенням APKWS. Саме такі системи обіцяли Україні ще в пакеті військової допомоги від 24 серпня 2022 року за програмою USAI.

Нагадаємо, цією програмою передбачено, що зброя для України замовляється США за контрактами, а потім поставляється після виробництва.

На початку листопада Пентагон заявив, що контракт має бути підписано «протягом наступних кількох місяців», а термін поставки оцінюється в середині 2023 року.

Однак у заяві L3Harris згадуються дещо невтішні умови. Чотири пускові установки Vampire будуть передані до середини 2023 року, а ще 10 – до кінця року. Як зазначається, сама система є новою розробкою, випробування почалися лише в 2021 році і ще тривали станом на літо 2022 року.

Хто такі «вбивці дронів»

Система Vampire є симбіозом напівактивного комплекту APKWS з лазерним наведенням, який додається до некерованої 70-мм повітряної ракети Hydra, і лазерного цілевказівника. В даному випадку цю роль виконує система візуалізації WESCAM MX-10 RSTA, вона поєднує електрооптичну та інфрачервону тепловізори, а також має систему лазерного вказівки та лазерний далекомір.

Фото: L3Harris Technologies

Водночас подібну систему стрільби ракетами APKWS надає Німеччина. Згідно із заявою федерального уряду, 20 пускових установок. Це також був новий контракт, хоча Берлін не розкривав підрядника. Можливим кандидатом є німецька Arnold Defense, яка поставила бундесверу системи Fletcher з APKWS у 2020 році. У 2019 році компанія представила пікапну версію цієї пускової установки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: