Оборона Донецького аеропорту: історія подвигу «кіборгів»

ДАП. BBC
Зруйнований Донецький аеропорт. Фото BBC.

16 січня, з ініціативи воїнів, котрі 242 дні боронили стратегічний об’єкт, в Україні відзначають День пам’яті захисників Донецького аеропорту.

Бої тривали з травня 2014 до січня 2015 року і стали одними з найзапекліших у ході проведення АТО на сході української держави. ІА Дивись.info пропонує згадати, як це було.

Початок оборони ДАПу

Аеропорти для Росії дуже важливі, тому що росіяни планували використати свою тактику, яку використовували у 1968 році в Чехословаччині  або в 1979-го в Афганістані, коли в аеропорту приземляється військово-транспортний літак, висаджуються військові, які захоплюють пункт. За допомогою аеропортів є постачання військових, тому для України було надважливим утримати ДАП.

У лютому 2014 року росія почала окупацію Криму, а згодом і бойові дії у Донецькій та Луганській областях. У квітні, через 10 днів після проголошення так званої «Донецької народної республіки», окупанти вивішали над входом до аеропорту свій прапор, тоді ж туди зайшло від 70 до 200 бойовиків.

Бойовик ДНР під час спроби захопити аеропортФото: picture-alliance/dpa

26 травня противник зайшов у новий термінал летовища, в результаті чого відбувся перший бій між українськими військовими й бойовиками. Останні складалися з російської групи «Іскра», підрозділу чеченських найманців Кадирова, а також батальйону «Восток», сформованого з місцевих колабораціоністів, керував ними колишній командир СБУ Олександр Ходаковський, через чиї накази українські вояки не могли зайти до нового терміналу, нібито, щоб не було загрози для пасажирів. У цьому бою українські сили залучили штурмовик та гелікоптери, які вогнем підтримали спецпризначенці 3-го кропивницького полку, офіцери спецрезерву ГУР та десантники 25-ої бригади. Завдяки скоординованим діям оборонців, ворог втратив близько сотні осіб, а летовище перейшло під контроль сил АТО. Події 26 травня поклали початок оборони ДАПу, яка тривала протягом 242 днів.

«Мінськ» та обстріли

Влітку 2014 в аеропорті не відбувалося значних зіткнень. Активні бої розпочалися після укладення так званих Мінських домовленостей у вересні того ж року, згідно з якими летовище потрапило у зону відведення українських сил, тому російська влада була впевнена, що летовище дістанеться їй та в тому, що українські війська не будуть руйнувати новозбудований термінал (ред. - 2012 рік).

Ворог обстрілював позиції сил АТО з важкої артилерії та мінометів десятки разів на день. Упродовж усієї осені бойовики штурмували та займали нові позиції, втрачали їх і готували нові атаки. Після російських штурмів 29 та 30 листопада, сили АТО залишили приміщення старого терміналу і зосередили свої сили на території нового.

8 грудня РНБО повідомило, що в Донецькому аеропорту зруйновано старий та новий термінали. Проте українські бійці продовжують тримати оборону аеропорту та успішно відбивають атаки бойовиків.

13 січня в результаті масованих обстрілів терористами, обвалилась Диспетчерська вежа аеропорту, яка в народі стала символом його оборони. «Вони вистояли, не вистояв бетон», – фраза, яка вже увійшла в історію.

Після падіння вежі бої не закінчилися та тривали аж до 23 січня, коли боронити на летовищі вже було нічого.

Українські «кіборги»

Українські військові, ціною власного життя, понад 8 місяців тримали оборону ДАПу. За незламну стійкість самі ж противники прозвали їх «кіборгами». Цей термін походить із наукової фантастики і позначає людей-роботів з надзвичайними можливостями. У різний час територію летовища і прилеглих населених пунктів захищали бійці 25, 79, 80, 81, 93 і 95 бригад, спецпризначенці 3-го Окремого полку, воїни 57 Окремої мотопіхотної бригади, а також 90-го та 74-го Батальйонів. На захист стали й бійці полку «Дніпро-1», добровольці з ДУК «Правий сектор» та інші. Опорним пунктом українських захисників було селище Піски, через яке здійснювалася ротація і відбувалося  постачання їжі, боєприпасів та медикаментів.

Кіборги Донецького аеропорту. Фото - Руслан Боровик.

Найзапекліші бої

У січні 2015 року відбулося найкривавіше протистояння. 13 січня, через кількаденний танковий обстріл, впала диспетчерська вежа ДАПу,пізніше речник АТО Андрій Лисенко уточнив, що вежу зруйновано частково – до 5-го поверху.

З початку оборони аеропорту ця вежа була не лише головним пунктом спостереження ЗСУ за ворогами, а й символом українського опору. Далі бої відбувалися за поверхи нового терміналу. Упродовж 18-20 січня українські сили утримували його перший поверх, а підвал і горішні поверхи контролював супротивник. Зокрема, 19 січня відбувся перший потужний підрив нового терміналу. Згодом легендарна диспетчерська вежа повністю обвалилась.

Частково зруйнована диспетчерська вежу ДАПу. Фото з відкритих джерел.

20 січня став одним із найтрагічніших днів оборони аеропорту, тоді через густий туман українські бійці пересуваючись по аеропорту промахнулися на 800 метрів та потрапили просто у місце зосередження бойовиків, відбувся важкий бій, були загиблі, 8 воїнів потрапило у полон. Терористи вдруге підірвали новий термінал, який поховав під собою 51 українського захисника.

21 січня бійці 90-ої окремої механізованої бригади вирішили покинути будівлю зруйнованої диспетчерської вежі та відволікти на себе вогонь ворожих «Градів», давши можливість вийти іншим вцілілим військовим. О 5.30 ранку Донецький аеропорт покинув останній український воїн.

За час оборони аеропорту в боях із загарбниками згинуло 99 - 109 військових (ред. - деякі вважаються зниклими безвісти). Ще 440 зазнали поранень, а 9 вважаються зниклими безвісти.

Читайте також: бойовий побратим розповів, як у січні 2015 року загинув герой, з яким змогли попрощатися лише через 6 років.

Достовірних даних скільки загинуло бойовиків - немає.

«Якби росіяни хоч раз побачили купи трупів своїх співвітчизників навколо аеропорту, побачили, як бродячі собаки гризуть людські кістки і бігають з головами мерців у зубах по злітній смузі, вони б назавжди зненавиділи цю війну», — кулеметник 93-ї бригади Олександр Сергєєв.

Значення подвигу кіборгів

Цьогоріч минає 8 років з того дня, коли українські «кіборги» вийшли з Донецького аеропорту. Понад 200 днів героїчного спротиву наших захисників показали усьому світові, що Україна здатна чинити опір і давати відсіч ворогу, який значно переважає.

У 2022 році  світ знову побачив українських «кіборгів». З початку повномасштабної війни українці відчайдушно захищають кожен куточок Батьківщини.

Підготувала Діана ГОРОН.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: