Львівські хірурги через ніс видалили 5-сантиметрову пухлину з мозку чоловіка

326165415_1779473652452482_2896388380321625736_n
Фото: Перше ТМО Львова

У Львові нейрохірурги видалили п'ятисантиметрову пухлину з мозку 55-річного пацієнта. Чоловік жив із утвором майже 10 років, а до лікарів звернувся лиш тоді, коли практично втрати зір.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова у вівторок, 17 січня.

Андрій Марек родом із Дрогобицького району, кажуть медики. Дев’ять років тому йому поставили діагноз: аденома гіпофізу – доброякісна пухлина основної залози внутрішньої секреції, що виробляє гормони, які регулюють діяльність інших залоз організму.

Тоді чоловік відмовився від операції та вирішив лікуватися медикаментозно. Приймав гормони. Пацієнт вірив, що утвір перестане рости або ж зникне сам по собі. Але декілька місяців тому стан чоловіка різко погіршився, згадують лікарі.

Читайте також: Львівські ортопеди допомагають 10-річному хлопчикові, одна нога якого на 6,5 коротша за іншу

Додають: за місяць він ледь повностю не втратив зір, його пам'ять суттєво погіршувалася, було постійне відчуття нудоти. З кожним днем стан чоловіка лише погіршувався.

«За результатом МРТ, нейрохірурги виявили велику пухлину розміром 5 см, що перетискала нерви, у тому числі, зорового перехрестя. Тому лікарі вирішили провести ендоскопічне транссфеноїдальне видалення пухлини – через ніс за допомогою ендоскопа. Складність операції полягала в анатомічних особливостях розташування залози. З обох боків від пухлини розміщені внутрішні сонні артерії, а зверху до неї щільно прилягають зорові нерви. Та обраний метод хірургічного лікування дає високий візуальний контроль і є менш травматичним для пацієнта в порівнянні з відкритою операцією», — розповіли фахівці.

Читайте також: У Львові врятували 10-річного хлопчика, який після ускладнень коронавірусу не міг ходити

Операція тривала годину, а за кілька днів пацієнт відчув суттєве покращення самопочуття. До нього почав повертатися зір.

З лікарні пана Андрія виписали через три дні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: