Оборона Бахмута є стратегічно обґрунтованою операцією, – ISW

326793012_1169889400323265_2042049353693843941_n
Фото: Генштаб ЗСУ

Оборона Бахмуту, ймовірно, є стратегічно правильною, незважаючи на втрати для України.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни ISW.

Аналітики вважають, що хоча втрати, пов’язані з подальшою обороною Бахмута Україною, є значними та, ймовірно, включають альтернативні втрати, пов’язані з потенційними українськими контрнаступальними операціями в інших місцях. Україна також заплатила б значну ціну за те, щоб дозволити російським військам легко взяти Бахмут. 

В ISW наголошують, що сам Бахмут не має оперативного чи стратегічного значення, але якби російські війська зайняли його відносно швидко й дешево, вони могли б сподіватися розширити операції таким чином, що змусило б Україну поспішно будувати оборонні позиції на менш сприятливій місцевості. Не слід також відкидати, що здавалося б, «політичний» розрахунок легковажно взятися до оборони Бахмута — російські сили займають понад 100, 000 квадратних кілометрів території України, включаючи численні українські міста, і спричиняють звірства проти українських мирних жителів на окупованих територіях. Для політичних і військових лідерів цілком розумно зважувати ці фактори, визначаючи, утримувати чи поступатися певним концентраціям населення. 

Американцям не доводилося робити такий вибір з 1865 року, і їм не слід поспішати зневажати міркування, які були б цілком реальними для них, якби американські міста зіткнулися з такими загрозами.

Раніше українські сили використовували подібну модель поступового виснаження, щоб змусити російські операції в певних районах завершитися після кількох місяців зазнавання значних втрат особового складу та техніки в гонитві за незначними тактичними досягненнями. 

Російські війська місяцями намагалися пробити ефективну українську оборону в Сєвєродонецьку та Лисичанську на початку літа 2022 року та захопили Лисичанськ лише після контрольованого відходу українських військ з цього району.

Проте захоплення Лисичанська та адміністративного кордону Луганської області швидко виявилося неважливим для російських військ, і кінцевим результатом української оборони цього району стало вимушене завершення російського наступу в Луганській області, що призвело до загального стагнація російських наступальних операцій на Донбасі влітку-восени 2022 року. 

Аналітики вважають, що українська оборона Бахмута, ймовірно, сприятиме подібному результату — російські війська скеровують живу силу та техніку в цей район із травня 2022 року й досі не досягли жодних значущих успіхів, які серйозно загрожують українській обороні цього району. 

ISW продовжує переглядати свою оцінку того, що російський наступ на Бахмут може бути кульмінаційним, але продовжує оцінювати, що українські сили фактично стискають російські війська, обладнання та загальну оперативну концентрацію на Бахмуті, таким чином перешкоджаючи можливості росії продовжувати наступ на інших напрямках.

Читайте також: Ситуація на фронті зайшла в глухий кут, - Британська розвідка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: