На Львівщині вшанували пам’ять Героїв Крут

Безымянный
Фото: ЛОДА

Сьогодні, 29 січня, в Україні відзначають 105-ту річницю бою під станцією Крути, що на Чернігівщині.

Про це пише пресслужба ЛОДА

Відтак на Личаківському кладовищі у Львові відбулися урочисті заходи з вшанування пам’яті загиблих Героїв, у яких взяв участь начальник Львівської ОВА Максим Козицький, а також представники обласної та міської рад, районних органів влади, ДСНС, військові, курсанти Ліцею ім. Героїв Крут, представники громадськості та ЗМІ.

До могил учасників бою Ігоря Лоського (Поле почесних поховань №67) та Андрія Лазаренка (Поле поховань №9) під музичний супровід оркестру 2-ї окремої Галицької бригади Національної гвардії України поклали квіти та запалили свічки, а також присутні взяли участь у поминальному молебні.

«Сьогодні віддаємо шану Героям Крут – молодим людям, які безстрашно стримували наступ більшовиків, хоч ті кількісно переважали у десять разів. І навіть за таких умов юнаки змогли суттєво прорідити ряди супротивника. 105 років тому ці хлопці затримали наступ на Київ. На жаль, частина з них пожертвували найцінніше – свої життя, хтось – отримав поранення, хтось – потрапив у полон. Пам’ятаємо подвиг кожного. Пам’ятаємо цю важливу сторінку української історії і щодня продовжуємо писати нашу нову історію», – зазначив Максим Козицький.

Довідково:

29 січня 1918 року відбувся бій біля залізничної станції Крути на Чернігівщині між українськими оборонцями, частину з яких складали студенти, та більшовицьким російським військом. Український загін відступив, майже 30 юнаків потрапили в полон і були страчені, частина бійців отримала поранення або загинула. Бій під Крутами мав важливе геополітичне значення. Українцям вдалося відтягнути наступ противника на Київ. Втримання столиці під нашим національним прапором забезпечило суб'єктність української держави. Це дало змогу керівництву Української Народної Республіки укласти Берестейський мирний договір, за яким росія зобов’язувалася вийти з Першої світової війни.

Таким чином УНР отримала визнання на міжнародній арені, що дозволило продовжити процес українського державотворення та створило передумови для звільнення території України від більшовиків.

Бій під Крутами став символом героїзму українців, коли стійкість сотень визначили майбутнє мільйонів.

Читайте також: Бій під Крутами: 29 січня - День пам'яті героїв Крут

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: