Новообраний президент Чехії планує приїхати в Україну

Presidential election in Czech Republic
Фото: відкриті джерела

Президент Чехії Петро Павел разом з президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою планують відвідати Україну та зустрітися з Володимиром Зеленським.

Про це 28 січня повідомило словацьке видання Pravda.sk.

Свій візит Павел хоче здійснити разом із президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою. Вона зустрілася з новообраним президентом у його передвиборчому штабі.

За інформацією ЗМІ, сьогодні Павел зателефонує Зеленському і запропонує здійснити спільний із президенткою Словаччини візит до Києва.

28 січня Зеленський привітав Павела з перемогою на виборах.

"Щиро вітаю генерала Павела з переконливою перемогою на виборах президента Чеської Республіки. Ціную вашу підтримку України та нашої боротьби проти російської агресії. Буду радий тісній особистій співпраці на благо народів України і Чехії та в інтересах об'єднаної Європи", – написав Зеленський у Twitter.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на Seznam Zpravy, Павел отримав 58,32% голосів, тоді як його конкурент, чеський мільярдер, колишній прем’єр-міністр і лідер партії ANO Андрей Бабіш – 41,67%.

Останньому вдалось здобути незначну перемогу лише в трьох із 13 країв – Карловарському, Устецькому й Моравсько-Сілезькому. У столичному округу Прага Павел отримав понад 76% голосів.

Як зазначає Seznam Spravy, явка у другому турі виборів президента Чехії становила 70,25%, що стало рекордним показником з 2013 року, коли в країні відбулись перші прямі президентські вибори.

Петр Павел складе присягу й стане президентом Чехії 9 березня 2023 року, замінивши на посаді Мілоша Земана, що перебував на ній два терміни - десять років.

Останні дні перед другим туром запам’яталися заявою Бабіша про те, що він припиняє контакти з виборцями в рамках президентської кампанії через погрози вбивством, а також провокацією проти Павела - невідомі запустили дезінформацію, що кандидат нібито помер, створивши для цього фейковий сайт і розсилку.

Читайте також: Генерал США наказав підлеглим готуватись до війни з Китаєм у 2025 році, - ЗМІ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: