Львівські хірурги трансплантували підлітокові з рідкісною патологією кістковий мозок

лікарня
Фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

У Львові трансплантували кісковий мозок 11-річній пацієнтці. У дівчинки діагностували злоякісне захворювання – рабдоміосаркому нижньої щелепи.

Про це повідомили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, відомому як «Чорнобильська лікарня».

Пухлину у дівчинки виявили ще в Харкові, звідки родом підліток, та замість операції та лікування, родина змушена була виїхати з міста через щоденні обстріли. Останній курс лікування дитині провели за тиждень до того, як обстріляли лікарню. Тож лікування продовжили у Львові. 

У липні торік пацієнтку прооперувала команда хірургів та професор із Туреччини Хакан Агір. Операція тривала понад 12 годин. Втручання було складним, адже пухлина зачепила багато важливих елементів і довелось видалити значну частину нижньої щелепи. 

Читайте також: Львівські хірурги врятували від серцевої недостатності однорічну дівчинку з Закарпаття

«Після операції та 9 блоків хіміотерапії хвороба поступово відступила. Завершальним етапом лікування є високодозова хіміотерапія з подальшою трансплантацією кісткового мозку. Але Софію чекає ще повторна пересадка стовбурових клітин, щоб остаточно знищити залишкові явища у її легенях», - зазначила дитячий онколог Христина Запоточна.

А Роман Кізіма, який є керівником Клініки Дитячої Онкології та Трансплантації Кісткового Мозку, розповів, що дівчинка стала першою пацієнткою у нинішньому році, кому успішно провели трансплантацію.

Читайте також: Львівські хірурги видалили яйник із пухлиною, яка займала пів живота, у 12-річної дівчинки

Загалом це четверта трансплантація кісткового мозку дітям у Центрі. Усі трансплантації для пацієнта безкоштовні, їх фінансування здійснюється державним коштом.   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: